Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En regimkritisk demonstrant i Caracas.

USA uppmanar militären att stödja oppositionen

Massiva demonstrationer pågår i Venezuela, både till stöd för oppositionsledaren Juan Guaidó, som utropat sig själv till interimspresident, och sittande ledaren Nicolás Maduro. USA uppmanar militären att ansluta sig till oppositionen.

"USA uppmanar samtliga militärer att följa general Yánezs väg och skydda de fredliga demonstranter som stöder demokrati", twittrar USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton.

Utspelet kommer sedan en högt uppsatt general inom Venezuelas flygvapen övergivit Nicolás Maduros regim och erkänt Juan Guaidó som interimspresident. I ett videoklipp som cirkulerar på Twitter uppmanar general Francisco Yánez också andra militärer att vända sig mot Maduro, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

- Venezuelas folk, 90 procent av de beväpnade styrkorna i Venezuela ställer sig inte bakom diktatorn, de står på folkets sida, säger Yánez i videon.

Revolterande militärer greps

Yánez, som var ansvarig för flygvapnets strategiska planering, är den första venezuelanska general som öppet uttrycker sitt stöd för Guaidó. Den 21 januari deklarerade en grupp inom armén att de inte längre stödjer Maduros regim vilket ledde till att 27 militärer greps.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har tidigare uppmanat den venezuelanska militären att ställa sig bakom oppositionen. USA och en rad andra länder erkände tidigt Guaidó som landets rättmätige ledare.

I en video på Twitter beskriver Guaidó massaktionerna under lördagen som ett budskap till EU. De största EU-länderna har sagt att om Maduro inte senast denna helg går med på nyval erkänner de rivalen som landets rättmätige president.

- Vi ska genomföra den största demonstrationen i Venezuelas och den här kontinentens historia, sade Juan Guaidó om aktionen som inleddes utanför EU:s kontor i Caracas.

Bilder visar stora folkmassor trogna oppositionen strömma genom huvudstaden Caracas, men inga våldsamheter har ännu rapporterats. Demonstranterna, flera draperade i den venezuelanska flaggan, kräver nyval i landet, för att bli av med Maduro. Guaidó har manat till protester över hela landet.

Även på andra håll i världen, exempelvis Florida, har exilvenezualer dragit ut på gatorna i demonstrationer.

Parallella demonstrationer

På flera andra platser i Caracas demonstrerade samtidigt anhängare till Nicolás Maduro. De flesta av dem rapporterades vara på Plaza Bolívar i centrala Caracas, omkring tio kilometer från EU-kontoret.

Maduro avser inte att hålla ett nytt presidentval. I ett tal på lördagen sade han dock att han föreslår att nya parlamentsval hålls. Oppositionen som har majoritet i parlamentet, nationalförsamlingen, har i praktiken berövats sin makt av Maduro, som instiftat en "grundlagsförsamling" som via dekret tagit den yttersta makten och möjligheten att ändra grundlagen.

Troligen hoppas Maduro på att tillskansa sig majoritet i nationalförsamlingen och därmed ge sig själv legitimitet genom ett nyval.

Maduro-anhängarna samlas inte enbart för att uttrycka sitt stöd för sin ledare utan också för att fira att det på lördagen var 20 år sedan Maduros numera bortgångne företrädare Hugo Chávez kom till makten.

Medan USA och en rad andra västländer har ställt sig bakom Guaidó har Maduro stöd av bland andra Kina, Ryssland och Turkiet. Maduro hävdar att Guaidós drag att utropa sig till interimspresident är del i ett USA-stött kuppförsök.