Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mike Pompeo, Donald Trumps val till ny amerikansk utrikesminister frågas ut av senatens utrikesutskott.

Utrikesministerkandidaten utfrågad i senaten

Mike Pompeo, som USA:s president Donald Trump vill se som ny utrikesminister, kommer att försöka lösa frågan om kärnavtalet med Iran på diplomatisk väg.

USA:s president Donald Trump har flera gånger hotat att riva upp avtalet med Iran som förre presidenten Barack Obama ingick 2015. Enligt Trump är avtalet ogynnsamt för USA. I stället borde sanktionerna mot Iran återinföras, anser Trump.

Oenighet kring avtalet var också ett av skälen till att Trump sparkade den förre utrikesministern Rex Tillerson för en månad sedan.

Men när Mike Pompeo, som Trump vill se som efterträdare, blev utfrågad av senatens utrikesutskott försökte han tona ned bilden av att avtalet helt kommer skrotas. Pompeo vill i stället arbeta tillsammans med USA:s allierade för att hitta ett sätt att stärka avtalet. Både Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron väntas besöka USA kommande veckor för att diskutera Iran-avtalet med president Trump och hans ministrar.

Utfrågad av Mueller

- Jag kommer fixa en uppgörelse, det är det som är målet, sa Pompeo under förhöret.

Pompeo bekräftade också att han som CIA-chef inte sett några tecken på att Iran brutit mot det ingångna avtalet.

I början av senatsutfrågningen fick Pompeo också frågor om han blivit utfrågad av den särskilde åklagaren Robert Mueller, som utreder misstänkta kopplingar till Ryssland under det amerikanska presidentvalet 2016. Pompeo svarade att det hade han.

Han fick också frågor om han som utrikesminister kommer försöka få bort Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

- Jag kommer verka för att Nordkorea inte ska utgöra något hot mot USA men jag kommer inte försöka få till ett regimbyte, svarade han.

Väntas bli godkänd

USA har varit utan utrikesminister i nästan en månad. Under den tiden har relationen mellan USA och Ryssland försämrats markant efter händelserna i Syrien och ett handelskrig med Kina varit nära att blossa upp.

Det är inte givet att Pompeo godkänns av utskottet, som har elva republikaner och tio demokrater, men hans kandidatur väntas gå igenom en omröstning i hela senaten.