Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild på Harry Styles, som under söndagskvällen genomför sin spelning i Köpenhamn. Bild: Charles Sykes
Arkivbild på Harry Styles, som under söndagskvällen genomför sin spelning i Köpenhamn. Bild: Charles Sykes

Vändningen – Harry Styles konsert ställs in

Bara några hundra meter från det köpcentrum där flera personer sköts ihjäl på söndagen skulle Harry Styles genomföra en spelning på söndagskvällen.
Arrangören Live Nations beslut möttes då av hård kritik på sociala medier, och nu rapporterar Ekstrabladet att konserten till slut ställdes in.

Sent på söndagseftermiddagen larmades polis till köpcentrumet Fields i Köpenhamn. På platsen hade en nu gripen person öppnat eld, och vittnen från platsen beskriver hur människor flydde i panik.

– Vi hörde skott och alla kom springandes ut från köpcentrumet, säger Richard van den Brink, som satt tillsammans med sin son på ett hotell mittemot Fields, till Sydsvenskan.

Runt klockan 20.50 meddelade Köpenhamnspolisen, via en presskonferens, att flera personer avlidit i skjutningen. Den gripne ska vara en 22-årig man, och man har i nuläget inte uteslutit att det kan röra sig om ett terrorbrott.

Harry Styles skulle spela

Mindre än en kilometer från köpcentret Fields ligger Royal Arena, där Harry Styles skulle dra i gång sin konsert vid 20-tiden på söndagen.

Arrangören Live Nation sade sig då ha fört en dialog med polisen.

"Vår säkerhetspersonal är i nära dialog med polisen som har kontroll över situationen. Polisen har också gett sitt medgivande till att konserten kan genomföras enligt plan. Vi hjälper publiken in på arenan så lugnt och stilla som möjligt, och över hälften av publiken är redan inne. Vi önskar er alla en bra konsert", skrev de på Facebook.

Spelningen sköts först upp till klockan 21, men vid 21.40 rapporterar danska Ekstrabladet att konserten trots allt ställs in. En representant för Live Nation hade då gått upp på scen och informerat publiken.

– När du kommer ut kommer du att eskorteras av polisen till tunnelbanan som kör er till Vanløse Station, där ni kan hämtas av era föräldrar, sade representanten enligt Ekstrabladet.

Publiken ska då ha börjat bua, enligt tidningen. Drygt 90 procent av de 13 500 personer som på förhand köpt biljetter dök upp.

Kön utanför arenan var lång under söndagskvällen. Bild: Annika Byrde
Kön utanför arenan var lång under söndagskvällen. Bild: Annika Byrde

”Hur blir det med oss som flydde?”

Det initiala beskedet om att spelningen skulle bli av möttes av hård kritik på sociala medier. Flera personer påtalade det faktum att polisen spärrat av stora delar av området arenan ligger i, och att det därför är omöjligt att ens ta sig fram.

”Ett riktigt dåligt beslut för ungas säkerhet”, skriver en användare.

Flera andra, som till synes verkar ha befunnit sig i köpcentrumet vid tiden för skjutningen, undrar hur beslutet kan ha tagits utan hänsyn till de som drabbats.

”Man kan bara inte tro det! Hur blir det med oss som flydde från Field’s och just nu sitter i ett låst rum och väntar på att polisen ska säga att det är säkert att röra sig igen?”, skriver en man.

En annan säger sig ha haft biljett till konserten i tre års tid, men blev också vittne till skjutningen och säger sig nu vara för traumatiserad för att kunna gå.

”Tanken på att behöva vara på den arenan med så många människor är skrämmande. Jag tycker det är respektlöst mot alla som var på Fields”, skriver kvinnan, och avslutar meddelandet med ett hjärta.

Den slutsålda spelningen var tänkt att dra i gång klockan 20 på söndagskvällen, men blev sedan uppskjuten till klockan 21. Spelningen var på förhand slutsåld.

LÄS OCKSÅ: Flera döda i skottlossning – 22-åring gripen

LÄS OCKSÅ: Andersson om Danmark: "Fruktansvärda nyheter"