Vänsterman i täten när Mexikos valkamp inleds

Efter sju decenniers dominans av ett och samma parti verkar mexikanerna ha tröttnat på de etablerade politikerna. Längtan efter förändring bär fram vänsterpopulisten Andrés Manuel López Obrador – som leder stort när presidentvalskampanjen i dag officiellt påbörjas.

ANNONS
|

AMLO, som hans namn ofta förkortas, samlar drygt 40 procent i de senaste mätningarna.

Långt bakom honom utkämpar Ricardo Anaya, från det traditionella oppositionspartiet PAN, en blodig strid med regerande PRI:s José Antonio Meade kring 20-procentstrecket.

Misslyckandet med att hejda den grasserande organiserade brottsligheten har fått stödet för sittande presidenten Enrique Peña Nieto att störtdyka. Förtroendet för hans PRI – som med endast ett undantag styrt landet sedan 1929 – är kört i botten efter upprepade nepotism- och korruptionsskandaler.

"Öppet krig"

Draget att välja icke-medlemmen Meade, som tjänat på olika ministerposter under tidigare regeringar, tycks inte räcka för att förbättra det statsbärande partiets anseende. Att PAN oftast haft en liknande politisk inriktning som PRI, med ekonomiska liberaliseringar och vänskapliga band med USA, hjälper inte Anaya att utmåla sig som ett verkligt alternativ inför valet den 1 juli.

ANNONS

- Det är öppet krig mellan PRI och PAN. De sluggar så hårt mot varandra att de båda är nära att stupa, vilket lämnar López Obrador med en vidöppen väg till seger, säger den mexikanske statsvetaren José Antonio Crespo till nyhetsbyrån AFP.

Ingen outsider

López Obrador tjänar även på ett utbrett missnöje med regeringens relativt milda svar på grannpresidenten Donald Trumps hätska utspel mot Mexiko. AMLO har gjort sig känd för radikala vänsterorienterade utspel, men har tonat ner sin retorik inför valet. Han accepterar numera frihandelsavtalet Nafta och har mildrat kritiken mot Peña Nietos privatiseringar en aning, men lovar att bromsa fortsatta liberaliseringar.

Bland hans löften finns även en amnesti för droghandlare – och framför allt att städa bort korruptionen. Bland annat vill han avskaffa åtalsimmuniteten för sittande presidenter.

AMLO har dock själv varit del av den politiska klassen under en lång tid. Han lämnade PRI under 1980-talet och, var under en period borgmästare i Mexico City och har ställt upp som presidentkandidat två gånger tidigare.

TT

Fakta: Kandidaterna i valet

Andrés Manuel López Obrador: 64-åringen, med sitt vänsterparti Morena i ryggen, samlar drygt 40 procent av rösterna i de senaste mätningarna. Hans fokus i kampanjen ligger på att bekämpa korruption. Han beskrivs ofta med epiteten vänster, populist och nationalist, men har tonat ner sin retorik under kampanjen. Löften om att se över nyligen nådda kontrakt med privata bolag i oljesektorn och eventuellt stoppa bygget av huvudstadens nya flygplats har väckt kontroverser.

Ricardo Anaya: Med sina 39 år den yngsta av de fyra kandidaterna. Tog över ledningen för det konservativa, etablerade oppositionspartiet PAN 2015. Förslår bland annat en allmän basinkomst och tillsättandet av en internationell kommission för att utreda korruptions inom den sittande regeringen.

José Antonio Meade: Styrande PRI har för första gången valt en icke-medlem som presidentkandidat, i ett försök att putsa sin image. Meade har tidigare haft fem ministerposter, däribland som utrikes-, energi- och finansminister under både PRI- och PAN-regeringar.

Margarita Zavala: Den enda oberoende kandidaten som ställer upp i valet. Hon lämnade PAN 2017, efter en dispyt med Ricardo Anaya. Under 90-talet satt hon i Mexico Citys beslutande församling och senare i kongressen. Zavala är gift med den tidigare presidenten Felipe Calderón. Hon har lovat att rulla tillbaka hans beslut att sätta in soldater i kriget mot drogerna.

Källa: Reuters

ANNONS