Vänstern velar i italienskt dödläge

Anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen etablerar sig som Italiens största parti. Men för att få makten kan de behöva hjälp från det nuvarande regeringspartiet – där åsikterna om ett samarbete går isär.

ANNONS
|

Den tidigare premiärministern Matteo Renzi, från det socialdemokratiska Demokratiska partiet, är tydlig:

- Under kampanjen sade vi att vi inte skulle regera med extremister. Vi har inte ändrat oss.

Han planerar att sitta kvar på sin post som partiledare tills en ny regering står redo att ta över – och för att förhindra att partiet närmar sig Femstjärnerörelsen. Men efter att ha tappat stort i valet sjuder missnöjet internt.

ANNONS

Intern Renzi-kritik

Partikamraten Michele Emiliano, guvernör i den sydöstliga Puglia-regionen, öppnar för att stödja Femstjärnerörelsen och kritiserar Renzi för att han inte avgår omedelbart.

- Han är beredd att sinka det politiska systemet för att få sitta kvar, säger han till tidningen Il Fatto Quotidiano.

Femstjärnerörelsen profilerar sig som motståndare till det politiska systemet och de etablerade partierna.

Vid det förra valet 2013 var rollerna de omvända: Demokratiska partiet var störst, men var tvunget att hitta samarbeten för en majoritet. Efter långa förhandlingar med Femstjärnerörelsen fick de till slut nobben. Efter två månaders politisk kris samlades en bred vänsterkoalition i regering.

Lega säger klart nej

Innan frågan nu ens har ställts har Femstjärnerörelsen fått ett klart och tydligt nej från främlingsfientliga Lega, som också växte rejält i valet. Deras högerallians, med Silvio Berlusconis Forza Italia och nationalistiska Fratelli d'Italia (Italiens bröder) är tillsammans något större än Femstjärnerörelsen.

På tisdagen svarar Lega-ledaren Matteo Salvini ett kort "nej" på frågan om han kan tänka sig att släppa fram någon annan kandidat.

Möjligheterna att få till stånd en italiensk majoritetsregering är därmed små.

ANNONS

- Varken högeralliansen eller Femstjärnerörelsen kan bilda en regering ensamma. Frågan är därför vad det tredje blocket kommer att göra, säger Giovanni Orsina, professor och politisk expert, till AFP.

TT-AFP

Fakta: Femstjärnerörelsen

Femstjärnerörelsen (italienska: Movimento Cinco Stella) grundades 2009 ur det som tidigare varit en proteströrelse, under ledning av komikern Beppe Grillo.

Partiet karakteriseras av sin EU-, euro- och etablissemangskritik och driver också miljöfrågor och en tanke om att politik ska kunna genomföras direkt via internet. På nätet skapade Grillo något utav en folkrörelse där väljare uppmanades att samla sig för politiska workshops.

Femstjärnerörelsen har i utgångsläget varit emot alla förbindelser med andra partier, framför allt de stora och sedan länge etablerade.

I september förra året valdes Luigi di Maio, 31, till partiledare i en webbaserad omröstning. Beppe Grillo sitter dock fortsatt i en ledande position i partiet.

I EU-parlamentet sitter Femstjärnerörelsens ledamöter i EFDD-gruppen tillsammans med bland andra Sverigedemokraterna, brittiska Ukip och tyska Alternativ för Tyskland.

Källa: NE, TT

Fakta: Lega

Sammanslutning av flera fristående politiska rörelser i främst norra Italien, som ursprungligen var ett separatistparti för de rikare landsdelarna i norr men som nu är landets största uttalade högerparti.

Den nuvarande partiledaren Matteo Salvini (född 1973) har försökt bredda partiet till att omfatta hela landet. Partiet bytte nyligen namn från Lega Nord till endast Lega.

Partiet är öppet populistiskt och beskrivs ofta som högerextremt och främlingsfientligt.

Lega har tidigare suttit vid makten. Båda gångerna (1994 och 2008–2010) ingick partiet i den tidigare premiärministern Silvio Berlusconis regeringar.

I EU-parlamentet ingår Legas ledamöter i en grupp med ledamöter från bland andra franska Front National, nederländska Frihetspartiet och österrikiska PFÖ.

Källa: NE, TT

ANNONS