Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Theresa May och Frankrikes president Emmanuel Macron hälsar på veteraner som var med under D-dagen den 6 juni 1944.

Världsledare i D-dagshyllning i Frankrike

På dagen för 75 år sedan genomförde de allierade styrkorna landstigningen i det tyskockuperade Frankrike längs en åtta mil lång kustremsa i Normandie. Under dagen hyllas de många som deltog och som föll offer.

"På väg till Normandie för att hylla några av de modigaste som någonsin levt. Vi är evigt tacksamma", twittrade USA:s president Donald Trump inför sin ankomst till Frankrikes norra kust för att där ansluta till D-dagens minnesceremonier.

Under morgonen deltog Storbritanniens avgående premiärminister Theresa May och Frankrikes president Emmanuel Macron i en särskild ceremoni där de brittiska soldater som miste sina liv under landstigningen hedrades.

För att markera det ögonblick då den första brittiska soldaten landsteg på fransk mark spelade en ensam säckpipespelare marschen "Highland Laddie".

Skyldiga vår frihet

- När man står här medan vågorna sakta rullar in mot land, är det nästan omöjligt att föreställa sig det enorma mod som måste ha krävts den dagen, för att hoppa ner i vågorna trots rädslan för striden, sade Theresa May innan hon vände sig till den grupp åldriga veteraner som själva var med under D-dagen och som nu, 75 år senare, deltog i ceremonin invid stranden Ver-Sur-Mer.

- Jag vill säga det enda ord som går att säga: Tack.

Macron förklarade i sitt tal att "vi har dem att tacka för vår frihet", något han några timmar senare upprepar vid ytterligare en minnesceremoni dit USA:s president Donald Trump anslutit.

Den hålls vid Omahastranden där flertalet offer under D-dagen var amerikanska soldater.

- Vi vet vad vi är skyldiga er, ni veteraner. Vår frihet, säger Macron på engelska och vände sig till de många veteranerna, flera av dem rullstolsburna, som var på plats.

Den 6 juni 1944 har gått till historien som D-dagen, dagen då de allierade styrkorna genomförde sin gigantiska landstigning i det tyskockuperade Frankrike. Över 150 000 soldater, främst amerikaner, britter och kanadensare, skeppades över Engelska kanalen. 3 000 fartyg och 13 000 flygplan ingick i insatsens inledande skede.

Ny front öppnades

Landstigningen skedde i Normandie på fem stränder, döpta till Utah, Omaha, Gold, Juno och Sword. De hårdaste striderna utspelades på Omahastranden, några mil nordväst om Bayeux. Den delen av invasionen var också närmast att misslyckas. Mängder av soldater sköts redan innan de kommit upp på stranden och stridsvagnar och andra fordon gick förlorade i vattnet.

Landstigningen innebar att de allierade kunde öppna en ny front mot Nazityskland som därefter klämdes åt mellan västmakterna och Sovjetunionen fram till kapitulationen i maj 1945.