Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Polisariosoldater tar en tepaus i Tifariti, nordöstra Västsahara. Arkivbild.
Polisariosoldater tar en tepaus i Tifariti, nordöstra Västsahara. Arkivbild. Bild: Daniel Ochoa de Olza/AP/TT

Västsaharisk gerilla tar på sig granatattack

Den västsahariska självständighetsrörelsen Polisario meddelar att den avfyrat granater mot ett område under marockansk kontroll. Marocko avfärdar angreppet som en del av ett "propagandakrig".

"Den västsahariska armén avfyrade fyra granater i riktning mot Guerguerat", uppger nyhetsbyrån SPS som är knuten till Västsaharas självständighetsrörelse.

Från marockanskt håll bemöts uppgifterna med ro.

– Det finns en vilja att skapa ett propagandakrig, ett mediekrig, en bild av att det pågår ett krig i Sahara, säger en högt uppsatt marockansk källa.

– Men situationen är normal.

I själva verket är dock situationen mer upptrissad än på länge.

I november inledde Marocko en militärinsats i Guerguerat, ett område längs Västsaharas Atlantkust, för att driva ut västsahariska stridande som påstods blockera en transportrutt till grannlandet Mauretanien. Polisario svarade med att dödförklara det eldupphör som varit i kraft sedan 1991. Sedan dess rapporteras regelbunden eldväxling ha ägt rum mellan parterna.

Västsaharas säkerhetsminister Sidi Ould Oukal säger att den uppkomna situationen är en följd av att det internationella samfundet svikit sina löften.

– Vi har väntat i 30 år. 30 år av brutna löften, bortförklaringar och ohållbar väntan.

Enligt säkerhetsministern är den västsahariska sidan öppen för internationell medling.

– Men samtidigt kommer vi, baserat på tidigare erfarenheter, fortsätta den väpnade kampen.

Västsahara är ett område vid Atlantkusten, söder om Marocko och nordväst om Mauretanien.

Sedan Spanien lämnat området på 1970-talet inledde självständighetsrörelsen Polisario ett gerillakrig som varade till 1991. Då inleddes FN-insatsen Minurso som hade till uppdrag att övervaka eldupphöret samt arrangera en folkomröstning där västsaharierna skulle ha möjlighet att välja självständighet. Folkomröstningen har aldrig blivit av.

I mars 2016 utvisade Marocko den civila delen av Minurso, sedan FN:s generalsekreterare sagt att Marocko ockuperar Västsahara.

FN fastslog 1975 att området tillhör västsaharierna. 2016 bekräftades den synen av EU-domstolen. EU har dock fått kritik för att teckna fiskeavtal med Marocko som omfattar västsahariska vatten.

Källa: AFP