Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man som strider för SDF-milisen kontrollerar en byggnad som tidigare kontrollerats av terrorgruppen IS. Arkivbild.

Våldsam slutstrid om IS-fäste i östra Syrien

Det sista numera ganska oansenliga IS-fästet i östra Syrien, där SDF-milisen dominerar, är på väg att falla. Minst 16 civila, varav sju barn, dödades i flygangrepp under måndagens omfattande offensiv. 1 500 civila har flytt och många jihadister ger nu upp.

Majoriteten av de civila som flyr offensiven uppges vara familjer till stridande IS-anhängare. Många av dem är irakier men många har också en gång rest till Syrien från europeiska länder för att ansluta sig till terrorrörelsen. En kvinna från Frankrike berättar att människor får hjälp av smugglare för att kunna lämna det IS-kontrollerade området nära gränsen mot Irak. Själv var hon tvungen att fly.

- De säger att endast syrier och irakier får smugglas ut, säger hon till nyhetsbyrån AFP och tillägger att hon inte vill återvända till Frankrike.

Lojal mot IS

Kvinnan ifrågasätter inte den brutala terrorrörelsens skräckvälde.

- Jag skulle föredra att resa till ett annat land, där islam är starkare, säger hon.

Anledningen är att det inte är möjligt i Frankrike att utöva den extrema form av islam som IS förordar, berättar hon.

Obekräftade videoklipp cirkulerar på sociala medier som visar vad som sägs vara manliga IS-anhängare som gett upp, eller fångats när de försökt fly – flera av dem utklädda till kvinnor.

Tiotusentals flyr

Enligt den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF har åtminstone 17 lastbilar med män, kvinnor och barn lämnat området under måndagen. De senaste tio dagarna har över 20 000 civila lämnat IS-fästet.

- Det verkar som att det fortfarande är många civila kvar i Baghouz, säger Mustafa Bali, som leder SDF:s pressavdelning, om en av de byar som IS fortfarande kontrollerar till Reuters.

Han betonar att striderna därför måste bedrivas med försiktighet. Samtidigt kontrolleras alla som lämnar regionen för att se till att ingen som strider för IS ska slippa undan.

SDF uppger för Reuters att mellan 400 och 600 jihadister, varav många utlänningar, tros finnas kvar i IS-fästet. Milisen uppskattar att det bara rör sig om dagar innan IS drivits bort helt.

Det finns ingen uppgift om hur många som dödsoffer som måndagens strider har krävt. Men det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien, har uppgifter om att minst tolv personer ur SDF-milisen och 19 IS-anhängare har dödats.