Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna röstar i en vallokal i Åbo, Finland.
En kvinna röstar i en vallokal i Åbo, Finland. Bild: Sergei Grits/AP/TT

Valet i Finland en nagelbitare

I dag går finländarna till valurnorna.
Valet väntas bli en nagelbitare då landets tre största partier ligger tätt efter varandra i opinionsundersökningarna.

I mätningar som gjorts nyligen skiljer det bara någon procentenhet i stöd för liberalkonservativa Samlingspartiet, nationalistiska Sannfinländarna och Socialdemokraterna.

I public servicekanalen Yles senaste opinionsmätning från i torsdags ledde liberalkonservativa Samlingspartiet med 19,8 procent, tätt följt av nationalistiska Sannfinländarna med 19,5 procent.

På tredje plats kom Socialdemokraterna (SDP) med 18,7 procent av rösterna.

– Vårt mål är att vinna det här valet och arbeta för en mer hållbar framtid, sade SDP:s ledare tillika statsminister Sanna Marin vid lördagens sista kampanjmöte.

Marin blev världens yngsta statsminister med sina 34 år efter att SDP segrat i valet 2019. Hon har sedan dess lett en bred koalitionsregering bestående av vänster- och mittenpartier.

Marin har i mätningar visat sig vara mäkta populär som statsminister. Hon ses av många som en stark ledare som lotsat landet genom pandemin och in i ett Natomedlemskap. Men Marins kritiker skyller den växande statsskulden på henne, och har dessutom inspelningarna av en festande Marin på sociala medier i somras i färskt minne.

I Finland finns omkring 4,5 miljoner röstberättigade personer, varav runt 40 procent förhandsröstat, skriver Svenska Yle.

Vallokalerna håller öppet till klockan 20 lokal tid, 19 i Sverige. De första valprognoserna väntas under kvällen.

Finlands statsminister Sanna Marin möter väljare under lördagens sista kampanjmöte i Helsingfors. Frågan är om Marin sitter kvar på posten.
Finlands statsminister Sanna Marin möter väljare under lördagens sista kampanjmöte i Helsingfors. Frågan är om Marin sitter kvar på posten. Bild: Sergei Grits/AP/TT