Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En anhängare av Awamiförbundet bär ett stort fotografi av premiärminister Sheikh Hasina under ett valmöte i Dhaka.

Valseger för Sheikh Hasina i Bangladesh

Regeringspartiet och premiärminister Sheikh Hasina har tagit hem segern i valet i Bangladesh, enligt en tv-kanal i landet. Men valdagen blev våldsam – över 10 personer har dödats och oppositionen hävdar att röstandet inte gått rätt till.

- Vi uppmanar valmyndigheten att ogiltigförklara det farsartade resultatet, säger Kamal Hossain från oppositionen.

Oppositionens krav kom efter det att tidiga resultat pekat på att premiärminister Sheikh Hasina från regerande Awamiförbundet kommer att få styra landet ännu en mandatperiod.

Några timmar senare rapporterade tv-kanalen Channel 24 att Sheikh Hasina och Awamiförbundet "lätt kommer över de 151 mandat som krävs".

Anklagelser om valfusk kom från flera håll. Nyhetsbyrån Reuters har pratat med tre personer som säger sig ha blivit hindrade från att rösta. En 34-årig väljare i sydöstra Bangladesh hävdar att representanter från regeringspartiet stoppade folk från att gå in i vallokalerna.

- Om jag hade försökt gå in hade de slagit mig, säger han.

Valmyndigheten bekräftar att det kommit in anmälningar om valfusk, och säger sig utreda saken.

Höjd säkerhet

Atiar Rahman i staden Narayanganj hävdar att han blivit slagen av anhängare till regeringspartiet.

- De sade till mig att inte bry mig, att de skulle rösta å mina vägnar, säger han till nyhetsbyrån AFP.

En talesperson för Bangladesh nationalistparti (BNP) hävdar också att väljare stoppats, och att personer ska ha tvingats att rösta på regeringspartiet.

"Oppositionen kommer med allt fler falska anklagelser om att det inte går rätt till, samtidigt som regeringspartiet går mot en jordskredsseger", twittrar Sajeeb Wazed, son till premiärministern.

Myndigheterna hade förberett sig för oroligheter, med över 600 000 poliser och soldater i tjänst.

Över tio personer har dödats i sammandrabbningar mellan meningsmotståndare, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Det rör sig om anhängare från båda sidor.

Våldsamheter har förekommit redan under valrörelsen med flera döda, och tusentals personer har gripits.

"Vinner ändå"

Sheikh Hasina har suttit vid makten sedan 2009. Valet 2014 bojkottades av BNP, vilket resulterade i ännu en seger.

BNP-ledaren Khaleda Zia, som varit Hasinas huvudrival i snart 20 år, dömdes till 17 års fängelse för korruption tidigare i år.

Sedan dess har styret blivit allt mer auktoritärt, varnar människorättsgrupper. Journalister och oppositionella tystas och när parlamentsvalet nu hålls sker det i en "repressiv politisk miljö", enligt Human Rights Watch.

Hasina skakar av sig kritiken. Enligt henne kräver den ekonomiska resa som partiet inlett ytterligare en mandatperiod. Den årliga tillväxttakten kommer att öka till 9 procent från nuvarande 7,8 procent, lovar hon.

- Jag tror att folk röstar på Awamiförbundet för att utvecklingen ska fortsätta framåt, säger Hasina, på plats i huvudstaden Dhaka.

Opinionsundersökningar före valet har indikerat att Hasina har störst stöd hos befolkningen trots anklagelserna om hårdare tag mot oppositionella.

- Jag är här för att rösta, men min familj undrar om det finns någon poäng med det. Regeringspartiet kommer ändå att vinna, säger en väljare i Dhaka till Reuters.