Representanthusets republikaner, med talman Paul Ryan i spetsen.
Representanthusets republikaner, med talman Paul Ryan i spetsen.

Vem får betala för USA:s nya skattelättnader?

Republikanernas skattereform är förvisso en stor seger för president Donald Trump. Men minskade skatteintäkter betyder en krympt statskassa – och en besk diskussion om bland annat vilka välfärdsprogram som ska skäras ner

ANNONS
|

Till skillnad från den senaste stora skatteomläggningen, den som president Ronald Reagan skrev under 1986, matchas inte de aktuella skattesänkningarna i USA av motsvarande nedskärningar. Republikanerna har hela tiden hävdat att skattelättnaderna kommer att betala sig själva i form av ökad tillväxt.

Så kan det bli på sikt, men faktum är att Vita huset redan i vår måste börja ta hänsyn till statens minskade intäkter. Skattepaketet beräknas vara värt 1500 miljarder dollar, enligt amerikanska medier.

Var skära?

- Men hoppas ju ofta på dynamiska effekter som fler investeringar och ökad sysselsättning när man gör den här typen av skattesänkningar. Men det är osäkra och långsiktiga beräkningar, på kort sikt räknar vi med att budgetunderskottet kommer att öka, säger Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea.

ANNONS

Det innebär att kostnaderna för skattesänkningen, åtminstone till en början, läggs ovanpå den redan skenande statsskulden.

Dessutom måste känsliga frågor som vilka välfärdsprogram som kan minskas snarast diskuteras i Washington DC. Programmen är vid sidan av försvaret den största utgiftsposten för statskassan. Och nu står USA inför en tid med stora pensionsavgångar, där många äldre vill kunna luta sig mot Medicare, den populära statliga sjukvårdsförsäkringen för pensionärer. En annan stor kostnad är Medicaid, sjukvårdsförsäkringen för låginkomsttagare.

Republikanerna har gjort klart att man redan i vår tänker inleda en översyn av de statliga förmånssystemen, med syfte att skära kostnader, skriver tidningen The Washington Pos t.

- Nästa år ska vi fokusera på människor. På att få människor från bidrag och in i jobb, sade talman Paul Ryan häromdagen inför representanthuset.

Hopp om ökad tillväxt

Problemet är att president Trump lovat att inte röra Medicare eller socialförsäkringsprogrammet Social Security, som är populära bland de vita amerikaner på landsbygden som utgör hans väljarbas.

De sänkta inkomstskatterna och den kraftigt minskade bolagsskatten syftar till att sätta fart på konsumtion, skapa jobb och locka hem bolag som verkat utomlands. Men, konstaterar The Wall Street Journa l, det återstår att se om den ekonomiska tillväxten verkligen skjuter iväg till 3 procent, som Trump spått.

ANNONS

- Vår uppskattning är att effekten blir 0,25 procent. Vår prognos för 2018 är en tillväxt på 2,3 procent, men då har vi räknat in skattereformen, säger Isaksson.

TT

Fakta: Skuldtaket i USA

USA:s kongress har sedan en lagändring 1917 haft mandat att sätta ett tak för hur stor skuld staten får ha.

Under större delen av 1900-talet har kongressen godkänt höjningar utan stort motstånd. Men i takt med en växande statsskuld har en höjning av skuldtaket blivit en alltmer politiskt laddad fråga. Nu har statsskulden passerat hisnande 20600 miljarder dollar.

Om inte politikerna i kongressen enas om att höja skuldtaket kommer statskassan att sina. Då kan USA tvingas ställa in amorteringar och betalningar för federala utgifter för bland annat sjukvård och försvar och sociala förmåner – och statsanställda kan komma att permitteras.

Nästa så kallade budgetstup, då taket måste höjas, inträffar redan på fredag den 22 december.

En utebliven höjning kan få katastrofala ekonomiska konsekvenser och leda USA in i en ny era av lågkonjunktur och arbetslöshet.

Förhandlingarna om att höja skuldtaket är ideologiskt laddade. De mest konservativa republikanerna, som förordar en liten statsapparat, vill inte låta stadsskulden växa om man inte samtidigt gör motsvarande nedskärningar i statliga utgifter som federala välfärdsprogram. Demokraterna å sin sida, vill inte gå med den typen av nedskärningar som drabbar de svagaste.

Källa: USA:s finansdepartement, The Washington Post, US Debt Clock

ANNONS