Förödelsen är stor i al-Raqqa sedan terrorrörelsen IS drivits ut av den arabisk-kurdiska alliansen SDF. I rondellen vajar rebellalliansen SDF:s flagga.
Förödelsen är stor i al-Raqqa sedan terrorrörelsen IS drivits ut av den arabisk-kurdiska alliansen SDF. I rondellen vajar rebellalliansen SDF:s flagga.

Vem ska styra det framtida al-Raqqa?

Hur kommer staden al-Raqqa och dess omkringliggande områden att styras i framtiden, och vilka grupper får inflytande i regionen? Det är kärnfrågor sedan kronjuvelen i IS självutropade kalifat slutligen fallit.

ANNONS
|

- Det är komplicerat. Den grupp som USA har stöttat och som nu har sparkat ut IS, Syriens demokratiska styrkor (SDF), består av både araber och kurder. Och det är rätt många araber inblandade, säger författaren och Syrienkännaren Aron Lund till TT.

- Men det är kurder som leder alltihop, och det är kurdiska grupper som är närstående PKK, fortsätter han.

ANNONS

PKK är terrorstämplat av USA, EU och Turkiet. Just Turkiet har vädrat stark kritik mot USA:s stöd till kurderna.

USA har samtidigt varit väldigt noga med att det framtida styret av al-Raqqa ska ha en lokal arabisk prägel. Det skulle vara politiskt känsligt med ett scenario där en kurdisk styrka tar över den i huvudsak arabiska staden.

- SDF har satt upp ett råd (RCC) med civila som ska gå in och ta över. Och det består säkert av en hel del respekterade klanledare och affärsmän och lokalt inflytelserika personer. Så man ska inte vifta bort det som en helt meningslös marionettorganisation, säger Aron Lund, men tillägger att det fortfarande är den kurdiska milisen som styr SDF och som drar i de politiska trådarna.

Flera gör anspråk

Den Turkietbaserade oppositionsgruppen Syriska nationella koalitionen gör också anspråk på att styra al-Raqqa och har bildat ett eget råd: al-Raqqas provinsialråd. Men det ses som orealistiskt att gruppen skulle lyckas få något som helst inflytande i regionen.

- Den oppositionen har stöd av Turkiet mot IS, och ännu mer mot kurdiska grupper som är knutna till PKK. Men de har inga väpnade styrkor på marken runt al-Raqqa, säger Lund.

ANNONS

- IS har markstyrkor, liksom USA-stödda SDF och de syriska regeringsstyrkorna med ryskt och iranskt stöd. Där har du de parter som kan tävla om makten i östra Syrien

För att kontrollera områden i Syrien just nu spelar inte medborgarnas godkännande speciellt stor roll, utan det handlar väldigt mycket om vapenmakt.

- Med ren vapenmakt känns det väldigt troligt att SDF kan behålla makten i området.

Vill inte dela makt

TT: Hur stor är möjligheten att al-Raqqa införlivas i det område som kurderna kallar Rojava?

- Det är just det som händer. Man kommer säkert att skapa ett lokalt råd som inte formellt är en del av Rojava. Det kan bli lite olika konstruktioner för att inte provocera Turkiet eller al-Assad mer än nödvändigt, säger Aron Lund.

ANNONS

- Men i praktiken kommer beslutsmakten löpa tillbaka till samma utgångspunkt ändå. Man kan hitta på massa frontorganisationer och råd och allt möjligt. Men ingen av de här organisationerna är intresserade av att dela makten.

Den stora frågan är hur beroende ett framtida al-Raqqa – mer eller mindre knutet till Rojava – blir av president Bashar al-Assads regering. För att få i gång elektricitet och andra samhällsfunktioner i staden krävs samarbete med Damaskusregeringen. Historiskt sett har Damaskus kunnat nå ganska långtgående överenskommelser med kurderna eftersom de har haft ungefär samma fiender.

Inflytande från Damaskus

- Sedan är frågan i vilken mån den syriska regeringen kan använda det för att utöva politiskt inflytande i al-Raqqa. Om de står för lönerna till lärare och ingenjörer – till dem som behövs för att driva en stad. Om det är de som står för el och handel och visst bistånd, och om det är Damaskus man åker till för att få ut vissa dokument. Då får regeringen ett visst inflytande.

ANNONS

TT: Finns det risk för en konflikt mellan Assadregimen och SDF om al-Raqqa?

- Det finns fortfarande stora IS-kontrollerade områden öster om al-Raqqa, längs den irakiska gränsen. Där finns kanske potential för sammanstötningar när bägge sidor nu försöker plocka åt sig vad som går, som oljefält och vissa pipelines, logistiska knytpunkter och gränsövergångar. Skulle det bli en sådan konflikt kan det ta fart i al-Raqqa, eller i södra al-Raqqa också.

Samtidigt får parterna stöd av USA respektive Ryssland, och de är mycket angelägna om att inte hamna i konflikt med varandra.

TT

Bakgrund: Al-Raqqa och striderna i östra Syrien

2014 utropade IS al-Raqqa till huvudstad i sitt "kalifat", det vill säga en stat utifrån dess extremt stränga tolkning av islam. Det var den första större stad i Syrien som extremisterna tog kontroll över och den har fungerat som IS maktcentrum.

IS raserade stadens största shiamoské, kristna och andra minoriteter förföljdes, de flesta flydde och resten tvingades betala en särskild skatt. Skolor stängdes och barn tränades för jihad.

Månader av flygbombningar och markstrider har orsakat stor förödelse i al-Raqqa – och många frågar sig vem som ska ta över styret över den grushög som finns kvar, nu när IS drivits ut ur staden. Den kurdiskledda SDF-styrkan har utsett en civil förvaltning, RCC, bestående av den arabiska lokalbefolkningen för att bygga upp staden, med stöd av en tillfällig säkerhetsstyrka.

På kort sikt måste RCC snabbt tillhandahålla säkerhet, reparationer av infrastruktur och bistå en lokalbefolkning som är uttröttad av krig men som kanske också vill återvända hem.

På längre sikt väntar utmaningar som är kopplade till hur inbördeskriget har slitit sönder Syrien i ett lapptäckte av lojaliteter. Däribland finns de stora områden i norr som kontrolleras av den kurdiska milis som leder SDF.

Kriget mot IS har flyttat till provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) i östra Syrien, där extremisterna är hårt ansatta från två håll – av regimtrogna styrkor och den USA-stödda rebellalliansen SDF.

Bland kurderna finns en dröm om ett autonomt styre och för dem kan al-Raqqa, som har en arabisk majoritet, innebära ett förhandlingskort gentemot Damaskus. President Bashar al-Assad har sagt att han vill ha kontroll över hela Syrien.

ANNONS