Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En kvinna i Storbritannien opererades medan hon spelade fiol. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild. Bild: Chu Lyon/AP/TT

Violinist spelade under sin hjärnoperation

En patient i Storbritannien spelade fiol samtidigt som en kirurg opererade bort en tumör från hennes hjärna.
Planen var att hon skulle kunna behålla sin förmåga att spela musik, vilket varit hennes passion i 40 år.

Kvinnans hjärntumör opererades bort från hennes högra frontallob, som ligger nära det område i hjärnan som styr finmotoriken i den vänstra handen. Under operationen var patienten vaken och satt upp och spelade. Men själv minns hon inte riktigt vad.

– Jag lyssnade på videon som lagts upp i medier och jag tror att det var väldigt enkla skalor och så spelade jag lite av Gershwins "Summertime", säger hon till BBC Radio efter den lyckade operationen.

– Jag bara improviserade efter vad som kom från fingrarna.

Kirurgen Keyoumars Ashkan vid King's College Hospital opererar regelbundet hjärntumörer. Den här gången gjorde han en särskild plan för att kartlägga patientens hjärna och få henne att spela samtidigt som tumören avlägsnades, skriver AFP.

– Vi lyckades avlägsna över 90 procent av tumören, inklusive alla områden där vi misstänkte aggressiv aktivitet, och kunde behålla full funktion i hennes vänstra hand, säger han efter operationen.

Under en intervju efter operationen blev hon ombedd att spela något, berättar kvinnan för BBC Radio.

– Jag spelade för dem och det var som att jag aldrig slutat spela, det var helt normalt.