Monumentet till minne av upproret i Warszawagettot. Arkivbild.
Monumentet till minne av upproret i Warszawagettot. Arkivbild. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Vrede över misstänkt stöld av Förintelseföremål

Religiösa objekt hittade i en bunker byggd under Warszawagettot rapporteras ha smugglats ut ur Polen och hamnat på ett museum i Israel. Judiska organisationer i Polen uttrycker bestörtning över att föremålen lämnat landet.

ANNONS

Förintelsemuseet Shem Olam i Hadera i Israel meddelade tidigare i veckan att det har fått tillgång till tio religiösa objekt och att de ska ha hittats av byggarbetare i Polen som arbetade vid platsen där Warszawagettot låg under andra världskriget.

Beskedet väckte förvåning och ursinne i Polen.

"Vi är chockerade och ursinniga över faktumet att artefakter från Förintelsen olagligt har cirkulerat", skriver de tre organisationerna, två museum och en institution för judisk historia, i ett gemensamt uttalande, uppger nyhetsbyrån AFP.

I uttalandet vädjar undertecknarna till personer som kan ha någon som helst kännedom om föremålen att ta kontakt med dem.

ANNONS

Att smuggla objekt daterade före 1945 ur landet är ett brott som kan ge fem års fängelse i Polen.

Enligt Jerusalem Post säger en talesperson för Warszawas kommunala styre att de inte känner till de aktuella objekten men att om Shem Olams uppgifter om hur de kommit över objekten stämmer, så har brott begåtts.

De religiösa objekten –tefillin, läderkapslar innehållandes verser från Toran – upptäcktes av byggarbetare och de ska enligt tidningen Israel Hayom ha smugglats ut av två israeliska grupper och att museet har varit inblandat i smugglingen.

Bunkern byggdes av den judiska motståndsrörelsen inför det stora upproret i Warszawagettot 1943. Den nazityska ockupationsmakten krossade upproret och skickade de överlevande till förintelseläger.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS