Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un firar landets robottest den 4 juli. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA ska Kim Jong-Un ha beskrivit den interkontinentala roboten som en present till de "amerikanska skitstövlarna".

Vrede mot Nordkorea i FN

USA är redo att använda samtliga medel för att stoppa Nordkorea, inklusive militära – "om vi måste". Det säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i säkerhetsrådet, där USA kräver nya sanktioner efter landets robottest. Men Kina och Ryssland stretar emot.

Enligt Haley utgör det nordkoreanska robottestet en "klar och tydlig militär upptrappning" som gjort världen till "en farligare plats.

- Om det internationella samfundet agerar tillsammans, så kan det förhindra en katastrof, säger hon.

USA kommer inom några dagar att lägga fram ett förslag om nya sanktioner mot Nordkorea, förklarar Haley, som betonar att USA är redo att försvara sig om så krävs.

- En av våra möjligheter är våra stora militära styrkor. Vi kommer att använda dem om vi måste. Men vi skulle föredra att inte behöva röra oss i den riktningen, säger Haley.

Ryssland och Kina emot

Rysslands medger genom sin vice FN-ambassadör att det nordkoreanska robottestet står i strid mot säkerhetsrådets sanktioner men vill utreda händelsen närmare. Viceambassadören säger också att möjligheten till militär intervention mot Nordkorea "bör uteslutas" och att "alla måste erkänna att nya sanktioner inte kommer att lösa frågan".

Den ryske FN-representanten kritiserar också USA:s uppbyggnad av ett robotförsvar i Sydkorea för att hota den "strategiska stabiliteten" i regionen. Även Kina uppmanar USA att dra tillbaka anti-robotsystemet.

Kina, som kallar robottestet "oacceptabelt", föreslår istället för sanktioner en gemensam nedtrappning där såväl USA som Nordkorea avstår från handlingar som kan tolkas som aggressiva.

USA ilsknar till

Den rysk-kinesiska linjen fick USA:s FN-ambassadör Haley att gå i svaromål.

- Om ni är nöjda med Nordkoreas beteende, om ni vill vara Nordkoreas vän, lägg då veto mot alla nya sanktioner, säger hon och tillägger:

- Vi kommer gå vår egen väg.

Frankrike stöder däremot skärpta sanktioner och förordar genom sin ambassadör till säkerhetsrådet ett "beslutsamt kollektivt svar". Även Storbritannien ställer sig bakom den amerikanska linjen. Även Sydkorea stöder nya sanktioner.