Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Margot Wallström intervjuad i samband med EU:s toppmöte med asiatiska länder i Bryssel.

Wallström: Khashoggiförsvinnande skandalöst

Stämmer uppgifterna om vad som hände journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Turkiet är det skandalöst och måste få konsekvenser, anser utrikesminister Margot Wallström (S).

Svenska utrikesdepartementet har varit i kontakt med Saudiarabiens ambassad i Sverige för att få en version om vad som har hänt och Sverige koordinerar försöken att få fram fakta med övriga EU.

- Vi blir starkare om vi kan agera som ett enat EU och vi måste ställa de nödvändiga frågorna till saudierna. Nu är det mest medieuppgifter som finns och vi vill ha fakta på bordet så snart som möjligt, säger Wallström till TT och Sveriges radio efter ett toppmöte mellan EU och asiatiska länder i Bryssel.

Bestämma konsekvenser

De uppgifter Wallström syftar på handlar om att Khashoggi sägs ha torterats, dödats och styckats av en saudisk specialstyrka inne på det saudiska konsulatet i Istanbul. Saudiarabien har inte bekräftat uppgifterna.

Wallström tycker att det är för tidigt att säga vad hon tror att konsekvenserna kan bli om uppgifterna bekräftas.

- Vi måste först veta vad som hänt, vilka förklaringar som kan finnas. När det är etablerat, som i tidigare fall kring Skripal till exempel, så måste vi bestämma vad det ska få för konsekvenser, säger hon.

Dödas journalister

Utrikesministern påminner om att markeringar redan har gjorts av andra, när det gäller den stora ekonomiska konferens som ska hållas och som nu har drabbats av många avhopp.

Margot Wallström framhåller att Khashoggi är journalist, förutom att ingen människa alls ska behöva möta sin död på ett konsulat.

- Det är en fråga som vi ska uppmärksamma ännu mer framöver. Det dödas ju journalister i Europa också, för det de rapporterar om, säger hon.