Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utrikesminister Margot Wallström (S).

Wallström: Viktigt att hela EU sluter upp

16 EU-länder ska utvisa ryska diplomater som en reaktion på nervgiftattacken mot den avhoppade ryske dubbelagenten i Storbritannien. En rysk diplomat utvisas från Sverige – och Rysslands ambassadör säger att svar är att vänta.

- Vi har varit tydliga med att det är inte bara är en bilateral fråga mellan Storbritannien och Ryssland, utan att det är viktigt att hela EU sluter upp bakom Storbritannien, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

- Det här är ytterligare en överträdelse från rysk sida av en internationell regelbaserad ordning. Då behövs det också ett väldigt tydligt och omedelbart svar, fortsätter hon.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk gav det gemensamma EU-beskedet vid en extrainsatt presskonferens.

- Ytterligare åtgärder kan inte uteslutas under de närmaste dagarna och veckorna, sade han.

USA-agerande "förstör"

16 EU-länder har under måndagen gett besked om utvisningar av ryska diplomater med anledning av nervgiftsattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia i brittiska Salisbury den 4 mars.

Bland annat har Tyskland beslutat att utvisa fyra. Därutöver utvisar Ukraina 13 ryska diplomater, Kanada fyra och Albanien två.

USA har beslutat att utvisa 60 ryska diplomater, som beskrivs som "spioner'", rapporterar AFP. Rysslands ambassadör i Washington säger att utvisningarna "förstör det lilla som fanns kvar av relationer med USA", rapporterar Reuters med hänvisning till den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria.

Enligt källuppgifter till ryska, statligt kontrollerade nyhetsbyråer kommer det ryska utrikesdepartementet att svara med lika många utvisningar.

Samordnat med Finland

Sverige utvisar, liksom Finland och Norge, en rysk diplomat.

Beslutet fattades i nära samråd med Finland, säger utrikesminister Margot Wallström. Enligt uppgifter till TT var svenska UD noga med att samordna med det finska. Den finske presidenten Sauli Niinistö har uttalat att det hela är en fråga om proportionalitet.

Varje land gör en bedömning utifrån sin egen situation, säger Wallström.

- Det gör man ofta i samarbete med de som kan bedöma och göra säkerhetsbedömningar.

TT: Har faktumet att Ryssland pekade ut Sverige som möjlig källa till nervgiftet spelat in?

- Det har vi rett ut. Vi kallade omedelbart upp den ryske ambassadören som sade att det inte alls var ett direkt påstående. Det argumentet försvann väldigt snabbt.

Lösas "omedelbart"

Vid EU-toppmötet i förra veckan pekade EU-ledarna gemensamt ut Ryssland som "högst sannolikt" ansvarigt för attacken i Salisbury. De fördömde den i "starkast möjliga termer" och användandet av nervgift ansågs utgöra "ett säkerhetshot mot oss alla".

EU-ledarna beslutade också att kalla hem EU:s ambassadör i Moskva för konsultationer under en månad.

Hur den svenska utvisningen av en rysk diplomat kommer att gå till vill Margot Wallström inte gå in på. Men det kommer att lösas "omedelbart", säger hon.

Sedan väntar hon sig någon form av rysk motåtgärd.

- Det tror jag att vi förstår att det kommer att bli respons, det har framgått av uttalanden. Men jag vill inte spekulera i det.

Utlovar ryskt svar

Viktor Tatarintsev, Rysslands ambassadör i Stockholm, var på plats på UD sent på måndagseftermiddagen.

På väg därifrån beklagade han det svenska beskedet för TV4. Tatarintsev säger att Ryssland kommer att vidta svarsåtgärder "av motsvarande kraft".

- Speciellt i det här fallet. Att vidta sådana här åtgärder bara för att visa solidaritet, det duger inte tycker jag i ett diplomatiskt umgänge. Man måste ha bevismaterial och bra belägg för att fatta allvarliga beslut.