Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En WHO-medarbetare ger en vaccinationsspruta mot ebola i byn Mangina i nordöstra Kongo-Kinshasa. Bilden är från den 8 augusti.

WHO-chefen kallas till säkerhetsrådet

Uppåt 70 människor har fått sätta livet till i det senaste utbrottet av ebola i Kongo-Kinshasa. Chefen för Världshälsoorganisationen (WHO) kallas nu till FN:s säkerhetsråd för att informera om den allvarliga situationen.

- Sverige har kallat till det extraordinära mötet på tisdagen med WHO-direktören Tedros Adhanom Ghebreyesus, som besökte regionen sent förra veckan, säger Carl Skau, Sveriges ambassadör i säkerhetsrådet, till TT.

WHO-chefen har tidigare konstaterat att det nuvarande ebolautbrottet är extra allvarligt, eftersom omkring 100 milisgrupper deltar i en väpnad konflikt i det aktuella området i nordöstra Kongo-Kinshasa. Det är med andra ord extremt farligt för vårdpersonal och andra att nå de drabbade.

- Det är en tättbefolkad region, bland annat finns där över en miljon internflyktingar. Väldigt många människor rör sig också över gränserna till Uganda och Rwanda. Därför är det vikigt att sätta fokus på detta, att skapa internationell uppmärksamhet om situationen, säger Carl Skau.

Han hoppas att säkerhetsrådet efter mötet med WHO-chefen ska kunna enas kring någon form av stöd för de ansträngningar som görs för att stoppa spridningen av den livsfarliga blödarfebern, inte minst genom att FN-uppdraget i Kongo bidrar mer aktivt.

Det flesta utbrotten av ebola har varit begränsade sedan viruset upptäcktes 1976. Undantaget är epidemin i Västafrika under åren 2013–2016, då över 11 000 människor avled i framför allt Guinea, Liberia och Sierra Leone.

Ett utbrott tidigare i somras i Kongo-provinsen Equateur kunde isoleras. 33 människor dog då.