Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hustrun Grace Mugabe tittar på när Robert Mugabe håller tal. Bilden är tagen i Gweru, Zimbabwe, i september.

WHO-chefen omprövar Mugabebeslut

Världshälsoorganisationen (WHO) har överraskande utsett Zimbabwes president Robert Mugabe till ny "goodwill-ambassadör". Kritiker beskriver beslutet som en förolämpning mot Zimbabwes folk och nu har WHO-chefen börjat vela.

"Utnämnandet av Robert Mugabe som goodwill-ambassadör är pinsamt. Jag förväntar mig att Ghebreyesus tänker om", skriver utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter.

Tedros Ghebreyesus, den nye chefen för WHO som ligger bakom beslutet, har tidigare framhållit Zimbabwe som ett land som sätter hälsofrågor i centrum. Nu är WHO-chefen i färd med att "ompröva beslutet", säger han via Twitter och aviserar ett uttalande inom kort.

- Ghebreyesus visar på ett enormt dåligt omdöme. Det är en djup besvikelse och en förolämpning mot framförallt Zimbabwes folk att landets diktator får den här titeln. Mugabe har förstört livet för miljontals människor, inte bara med det politiska förtrycket utan även med den massiva fattigdomen som blivit konsekvensen av det, säger Birgitta Ohlsson (L) till TT.

Sjukvård i botten

Robert Mugabe är en av de mest ifrågasatta statsledarna i världen. Zimbabwe, som en gång beskrevs som Afrikas kornbod, har under hans dominans förvandlats till en diktatur och vardagslivet för befolkningen blir enligt samstämmiga rapporter allt svårare – inte minst tillgången till vård och mediciner.

Mugabe lever heller inte som han lär, påpekar Birgitta Ohlsson.

- Han har kört sitt egets lands sjukvård i botten, men åker själv till Singapore för att få vård. Jag har genom åren besökt väldigt många hälsokliniker i Zimbabwe och de saknar ofta basmaterialet för att kunna göra vanliga hälsoundersökningar.

Ytterligare en dimension är att Zimbabwe har val sommaren 2018.

- Jag förstår att oppositionen är ursinnig och jag har haft kontakt med en del bekanta som bor i Zimbabwe och ur den aspekten blir det ännu mera sorgligt. Det blir nästan en politisk utnämning, säger Ohlsson.

Sverige måste agera

Sverige måste nu, med utrikesminister Margot Wallström (S) i spetsen, gå ut och kraftigt fördöma utnämningen, anser Birgitta Ohlsson. Hon får medhåll från Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren.

- Det är pinsamt för organisationen och dess ledning att välja någon som Mugabe, som anklagats för åtskilliga brott mot sin befolkning, till affischnamn. Detta måste påtalas och jag utgår från att det redan har skett från svensk sida. Vi är en stor givare och jag utgår ifrån att vi kommer att vara tydliga, säger hon till TT.

TT har sökt Margot Wallström som, utöver Twitter-inlägget, inte vill kommentera utnämningen av Mugabe.