Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En hjälparbetare i staden Bikoro i Kongo-Kinshasa, där ett utbrott av febersjukdomen ebola lett till 23 människors död. Ett fall av sjukdomen har nu upptäckts i miljonstaden Mbandaka 15 mil därifrån.

WHO: Ebolautbrott ännu ej hot av globala mått

Antalet misstänkta och bekräftade fall av febersjukdomen ebola i Kongo-Kinshasa har ökat till 45, uppger Världshälsoorganisationen (WHO). Organisationen anser dock inte att utbrottet "för närvarande" kan klassas som ett hot av globala mått.

Beskedet kom efter att WHO:s kommitté som ansvarar för vilken nivå sjukdomsutbrott ska klassificeras på hade sammanträtt på fredagen. Samtidigt beskrivs agerandet från regeringen i Kongo-Kinshasa, WHO och andra aktörer som "snabbt och omfattande" efter att ebolautbrottet blivit känt.

Regeringen i Kongo-Kinshasa tillkännagav den 8 maj att ebola brutit ut i den nordvästliga provinsen Equateur.

Tidigare meddelade WHO:s talesperson Tarik Jaserevic att 14 av de 45 fallen bekräftats vara ebola genom laboratorietester. Sammanlagt 25 personer har hittills avlidit i sjukdomen. WHO har beslutat att höja den nationella risknivån i Kongo-Kinshasa, från "hög risk" till "mycket hög risk" efter att ett fall av sjukdomen upptäckts i den drabbade provinsens huvudstad, miljonstaden Mbandaka.

Utbrottet har hittills varit begränsat till landets nordvästra del, men fallet i Mbandaka oroar WHO, eftersom det är en viktig hamnstad och handelsplats vid Kongofloden. En smitta kan lätt spridas i tättbefolkade områden med mycket kontakt med andra städer och länder.