Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sjukhuspersonal sprejar patienter som lämnar en ebolaklinik i Monrovia, Liberia under ebolautbrottet i Västafrika 2014. Arkivbild.

WHO förbereder för ny ebolakris

Världshälsoorganisationen, WHO, förbereder sig för värsta tänkbara scenario efter ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa.

WHO har fått uppgifter om 32 fall av misstänkt ebola i Kongo-Kinshasas nordvästra del kring staden Bikoro, både misstänkta fall och bekräftade sådana. Den senaste patienten med vad som ser ut som ebola inkom till ett sjukhus i Bikoro under fredagen.

Av dessa misstänks 18 personer ha dött till följd av viruset mellan 4 april och 9 maj. Tre ur vårdpersonalen har smittats, varav en har avlidit.

"Finns en beredskap"

Läkare utan gränser har sänt medarbetare till Bikoro, både medicinsk personal, sanitetsexperter samt en epidemiolog. Tillsammans med landets myndigheter arbetar teamet för att bedöma allvarlighetsgraden av ebolautbrottet för att eventuellt sätta upp isoleringsenheter i området.

- Vid ebolautbrott är det viktigt att isolera dem som är sjuka och att man kan spåra smittan för att veta vilka individer man måste följa upp, säger Anna Sjöblom på Läkare utan gränser i Sverige.

- Om man sätter in rätt insatser så brukar man kunna få utbrotten under kontroll. Den här regionen har haft utbrott tidigare och det gör att det finns en beredskap.

Anna Sjöblom betonar att detta utbrott skiljer sig från det som blev starten på ebolaepidemin som skakade Västafrika 2013. Nu har sjukdomen brutit ut på glesbefolkad landsbygd. 2013 skedde utbrottet i ett område nära flera stora städer.

Testar vaccin

- Däremot är det som hjälpinsats en logistiskt mycket stor utmaning. I det här området är det tjock regnskog och svåråtkomligt.

WHO vill försöka stoppa ett spritt utbrott i regionen genom att använda det ännu inte godkända ebolavaccin som började testas för några år sedan. Organisationen har ansökt hos kongolesiska myndigheter om klartecken och har ett team redo, rapporterar Reuters. En utmaning med vaccinet är dock att det måste hållas vid temperaturer runt minus 70 grader Celsius.