Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman under G20-mötet i Argentina.

WSJ: Kronprinsen i kontakt med mordkommando

Timmarna innan det brutala mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi skickade kronprins Mohammad bin Salman elva meddelanden till sin närmaste rådgivare som också var den som ledde mordoperationen, rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till CIA-dokument.

Den saudiske kronprinsen ska också enligt dokumenten ha sagt till sina rådgivare i augusti förra året att om de inte lyckades övertyga Khashoggi att återvända till sitt hemland så "kanske kan vi försöka locka honom utanför Saudiarabien och sedan arrangera något".

I dokumenten konstaterar CIA att kommunikationen tycks "förebåda den saudiska operationen mot Khashoggi".

Wall Street Journal uppger att man har tagit emot utdrag ur topphemliga dokument som bygger på hemlig dataavläsning och annan underrättelseinhämtning.

Inte helt säkra

Utifrån de dokument som tidningen tagit del av vvisar det sig att CIA är ”medel till hög”-säkra på att kronprinsen personligen beordrade mordet på Khashoggi. Men man garderar sig något.

”För att vara tydliga, vi saknar direkta uppgifter om att det var kronprinsen som beordrade mordet”, skriver CIA.

För en dryg vecka sedan rapporterade den turkiska tidningen Hürriyet om snarlika uppgifter. Dessa gick ut på att CIA har en bandupptagning där kronprinsen hörs ge instruktioner om att tysta Jamal Khashoggi så fort som möjligt. Enligt dessa uppgifter ska CIA-chefen Gina Haspel ha "signalerat" inspelningens existens vid en resa till Ankara i oktober.

Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han var en frän kritiker av Mohammed bin Salman och flydde Saudiarabien 2017.

Saudiarabien nekade först

Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ut ur byggnaden igen.

Till en början hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.