Handeln med hajar från familjen hammarhajar kommer att skyddas noggrant. Arkivbild.
Handeln med hajar från familjen hammarhajar kommer att skyddas noggrant. Arkivbild. Bild: John Bazemore/AP/TT

Ytterligare 50 hajarter skyddas från handel

Kraftigt stärkt skydd för hajarna, samt sköldpaddor, ödlor och grodor. Men nobben för åtgärder mot handel med flodhästar.
Det är några av resultaten från globala förhandlingar om handel med hotade arter.

ANNONS
|

Klubbandet av förslaget om bland annat hajar ses som det kanske största resultatet vid årets överläggningar om Cites, globala regler för handel med hotade arter. Åtgärderna ska skydda ytterligare 54 hajarter – något som väntas minska den lukrativa handeln med hajfenor drastiskt.

Handel med hajar i familjerna gråhajar och hammarhajar kommer nu att kontrolleras hårt. Shirley Binder, delegat från Panama, säger till nyhetsbyrån AFP att det "historiska beslutet" innebär att upp till 90 procent av de hajar det handlats med nu kommer att skyddas.

Hajpopulationer världen över minskar, delvis på grund av jakt som årligen tagit 100 miljoner exemplar. Fiskens fenor är väldigt eftertraktade till hajfenssoppa i Asien.

ANNONS

Hajar – som länge setts som skräckinjagande havsskurkar – har under de senaste åren genomgått en "makeover" i och med att man insett deras betydelse för att reglera havets ekosystem. De flesta hajar är harmlösa för människan, och det finns för allmänheten ganska okända arter även i Östersjön.

En del omstridda förslag avvisades samtidigt på mötet. En del afrikanska länder hade hoppats på ett stopp för handel med noshörningar, men så blev det inte. Bland annat EU säger nej, och argumenterar att det inte är handeln som ligger bakom att noshörningsbestånd krymper.

På det fem dagar långa Cites-mötet i Panama deltog delegater från över 180 länder och EU.

Cites-mötet i Panama pågick måndag till fredag denna vecka.
Cites-mötet i Panama pågick måndag till fredag denna vecka. Bild: Arnulfo Franco/AP/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS