Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Portugals premiärminister António Costa och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.
Portugals premiärminister António Costa och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev. Bild: Ukrainas presidentkansli via AP/TT

Zelenskyj hoppas på diplomati och EU-medlemskap

Ett diplomatisk genombrott är den enda vägen för att stoppa Rysslands invasion.
Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som varnar för förhoppningar om militär seger – och hoppas på EU-medlemskap.
Närmare 400 miljarder kronor i främst militärt stöd skickas till Ukraina från USA.

Rysslands pågående storoffensiv i östra Ukraina fortsatte på lördagen, och ryska styrkor ser ut att förbereda sig på ett utdraget krig för att erövra områden i Donbassregionen.

Moskva beslutade också att strypa gasleveranser till Finland i en frän men främst symbolisk åtgärd mot grannlandet.

Från Kiev och presidentkansliet kom nya uppmaningar om det akuta behovet av militärt stöd för att stoppa den ryska frammarschen. Behovet är skriande, sade president Zelenskyj.

Detta trots att USA:s president Joe Biden skrev under det av kongressen beslutade stödet på 40 miljarder dollar till Ukraina. Vikten av stödet var tydligt då Biden beordrade en medarbetare att flyga reguljärt med dokumenten till Sydkorea där presidenten är på statsbesök. Pengarna kan inte betalas ut utan Bidens underskrift.

Zelenskyj varnar

President Zelenskyj valde samtidigt att varna för förhoppningar om att Ukraina kan besegra de ryska trupperna som invaderat:

– Det är vissa saker som kan nås endast genom vid förhandlingsbordet.

Han fortsatte att säga att "konflikten kommer att bli blodig, men det enda sättet att få slut på konflikten är genom diplomati".

– Samtal mellan Ukraina och Ryssland kommer att äga rum. Jag vet inte i vilket format – om det är mellan medlare, utan sådana, i en större grupp, på presidentnivå, sade Zelensky.

Vill bli EU-medlem

Under lördagen träffade han också Portugals premiärminister António Costa i Ukrainas huvudstad . På en presskonferens utvecklade Zelenskyj ett resonemang om behovet av ett fullständigt ukrainskt EU-medlemskap. Bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron har lyft fram en möjlighet att Ukraina skulle bli ett slags associerad EU-medlem.

– Vi har inget behov av sådana kompromisser. Tro mig, det det blir ingen kompromiss om Ukraina i Europa, det blir en ny kompromiss mellan Europa och Ryssland. Det är jag säker på, sade han med skärpa.

Samtidigt kom obekräftade uppgifter om att en större vapenleverans till Ukraina hade förstörts i ryska granatattacker.

Ryskstödda separatister i Donetsk förbereder sig på att anfalla ukrainska styrkor i närheten.
Ryskstödda separatister i Donetsk förbereder sig på att anfalla ukrainska styrkor i närheten. Bild: Alexei Alexandrov/AP/TT