Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under besöket i Storbritannien.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under besöket i Storbritannien. Bild: Peter Nicholls/AP/TT

Zelenskyj träffar EU-ledare på torsdag

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekräftar att han ska träffa EU-ledare under torsdagen.
Med sig i bagaget kommer han ha ett brittiskt övervägande om att skicka stridsflygplan till Ukraina.

ANNONS
|

Tidigare har det spekulerats i om president Zelenskyj på torsdagen ska åka till Bryssel, då EU-ledarna samlas till extrainsatt toppmöte.

Redan tidigt denna vecka gjorde flitiga läckor gällande att en resa var på gång – men när det blev för mycket tvingades de ansvariga dra i handbromsen.

Men under onsdagen har den ukrainske presidenten varit i Storbritannien, där en talesperson för premiärminister Rishi Sunak meddelat att landet undersöker möjligheterna att skicka stridsflygplan till Ukraina.

"Premiärministern har gett i uppdrag till försvarsministern att undersöka vilka flygplan som vi skulle kunna leverera, men för att vara tydlig, det här en långsiktig lösning", meddelar talespersonen.

ANNONS

"Inget uteslutet"

Sunak har också slagit fast att "inget är uteslutet" när det gäller militärt stöd till Ukraina. Tidigare under onsdagen lovade Sunak att man kommer att erbjuda ukrainska stridsflygpiloter utbildning så att de i framtiden ska kunna flyga stridsflygplan av Nato-standard.

Från rysk sida hotar man med att landet kommer att svara om Storbritannien skickar stridsplan till Ukraina.

"Ryssland kommer hitta ett svar på varenda ovänliga steg som tas från den brittiska sidan", meddelar den ryska ambassaden i London enligt ett uttalande som ryska nyhetsbyråer rapporterar om.

Till Paris på kvällen

Den ukrainske presidenten anlände till den brittiska huvudstaden London på onsdagsmorgonen, och ska resa till Paris och under onsdagskvällen. Där tas han emot av sin franske kollega Emmanuel Macron. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz väntas också vara i Paris för att träffa de båda presidenterna, meddelar förbundskanslerns talesperson.

Redan före resan mot Frankrike träffade Zelenskyj Storbritanniens kung Charles, som tog emot den ukrainske presidenten i Buckinghamn Palace i London.

Presidenten lät innan han landade på brittisk mark, med ett av det brittiska flygvapnets plan, meddela att han kom för att tacka britterna personligen. Och han ber om ytterligare stöd.

– London har stått vid Kievs sida sedan dag ett, sade Zelenskyj när han framträdde inför de brittiska parlamentarikerna i Westminster i London.

ANNONS

– Jag vädjar till er och till världen. . . om stridsflygplan till Ukraina, vingar av frihet.

Liknande besök i december

Ukrainas president var i USA på en liknande visit i december, men dessa resor är de enda två han har gjort sedan det fullskaliga kriget inleddes för nästan ett år sedan.

Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson tog tidigt en tätposition i stödet till Ukrainas försvarsinsats. Britterna har också tagit en framträdande position bland de fler än 40 länder som stödjer Ukraina. Landet är en av Ukrainas största bidragsgivare och har hittills skickat vapen och militär utrustning för över två miljarder pund (drygt 25 miljarder kronor) till landet.

När stödländerna diskuterade om det var läge att skicka moderna västtillverkade stridsvagnar i januari så föregick Storbritannien de gemensamma överläggningarna och utlovade ett antal stridsvagnar av den brittiska modellen Challenger 2.

Storbritanniens kung Charles tar emot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Buckinghamn Palace i London.
Storbritanniens kung Charles tar emot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Buckinghamn Palace i London. Bild: Aaron Chown/AP/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade inför ledamöter från det brittiska parlamentets två kammare i anrika Westminster Hall.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade inför ledamöter från det brittiska parlamentets två kammare i anrika Westminster Hall. Bild: Stefan Rousseau/poolfoto via AP/TT
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak i handskakning med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj utanför 10 Downing Street i London.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak i handskakning med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj utanför 10 Downing Street i London. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS