Parlamentsbyggnaden i Zimbabwe/AP/TT
Parlamentsbyggnaden i Zimbabwe/AP/TT Bild: AP/TT

Zimbabwes parlament antar "drakonisk" patriotlag

Parlamentet i Zimbabwe i södra Afrika har röstat igenom ett förslag till en så kallad patriotlag. Enligt regimen rör det sig om en "nobel lag och med goda intentioner". Oppositionen däremot avfärdar förslaget som "drakoniskt".

ANNONS
|

Lagen är tänkt att främja "patriotism" och kriminaliserar handlingar som "skadar suveräniteten och det nationella intresset". Många oppositionella tolkar lagen som ett förbud mot kritik mot regeringen och myndigheterna.

"Det fria ordet är nu dött. Detta är en sorgens dag för Zimbabwe", skriver den framstående zimbabwiske journalisten och aktivisten Hopewell Chin'ono på Twitter.

Enligt lagen kan personer som aktivt deltar i möten där sanktioner eller handelsbojkott mot Zimbabwe diskuteras dömas till fängelse i upp till 20 år.

Lagförslaget klubbades kort efter att den zimbabwiska regeringen – efter att ha hållit befolkningen i ovisshet i månader – meddelade att allmänna val ska hållas den 23 augusti.

ANNONS

– Det här lagförslaget är inte menat att begränsa existensen av politiska partier, men det är till för att uppmuntra Zimbabwes folk att älska sitt land och sluta fördöma det, bedyrar Joseph Chinotimba, parlamentariker för regeringspartiet Zanu-PF.

Chinotimba beskriver samtidigt lagförslaget som "nobelt".

Men oppositionen kallar det "drakoniskt".

– Det handlar om att det blir brottsligt att ha en annan åsikt än Zanu-PF (regeringspartiet) och detta sker inför ett val, konstaterar Ostallos Siziba, talesperson för oppositionspartiet Medborgarkoalitionen för förändring (CCC).

Lagförslaget måste också godkännas av senaten innan det kan träda i kraft.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS