Anki var fem centimeter från vitvalen Hvaldimir

På två–tre meters djup simmade någon plötsligt upp bakom dykaren Anki Carlsson från Trollhättan och vände sig mot henne. Det var ingen mindre än vitvalen Hvaldimir, som nyfiket tittade fram för att säga hej.
– Han var med oss i säkert fyra timmar, säger Anki Carlsson.

ANNONS
|

Det är inte första gången Anki Carlsson dyker vid Stora Skeppsholmen utanför Lysekil. Hon är dykinstruktör på Sportdykarklubben Vått 69 Trollhättan Vänersborg. De har, trots namnet, sin klubbstuga där. Och måndagens dykpass var till en början inte annorlunda än vanligt.

– Vi hade dykkurs för en person som skulle göra sitt första dykpass på grunt vatten. Och så helt plötsligt kommer Hvaldimir fram från ingenstans. Han simmar verkligen upp i våra ansikten, bara fem centimeter ifrån oss, säger hon.

Polisen och länsstyrelsen har gått ut med en varning att inte närma sig valen eftersom han kan vara oberäknelig. Bland annat kan man få en smäll när han leker.

ANNONS

Sällskapet hade inte hört om varningen förrän efter mötet. Men eftersom Anki var där med en elev valde hon ändå att avlägsna sig.

– Jag tänkte att jag har en elev som jag måste få upp. Man vet aldrig hur eleverna reagerar. Det är ju inte så ofta man ser en vitval, säger hon.

Se dykarens nära möte med Hvaldimir i videon nedan:

”Körde hela ansiktet mot min dykarkompis mage”

När dykarna simmade bort till stegen följde Hvaldimir med dem hela vägen. Eleven tog sig upp på bryggan, men Anki och en annan dykare stannade kvar i vattnet. Hvaldimir fortsatte att leka och visa upp konster, men efter tio minuter bestämde de sig för att gå upp då vitvalen var väldigt närgången.

– Han körde liksom hela ansiktet mot min dykarkompis mage. Inte hårt, men han ville verkligen att man skulle greja med honom och det ska man ju inte göra med vilda djur, berättar hon.

Sällskapet gick upp men Hvaldimir ville fortfarande inte lämna. Han var kvar i nästan fyra timmar innan han simmade iväg.

– Det var helt magiskt. Jag har ändå simmat med vilda djur, som hammarhajar, innan. Men det här slår allt jag varit med om i dykning. Det är ju väldigt många som har sett honom vid ytan. Men att få dyka med honom i hans rätta element, i hans värld, på två-tre meters djup ... det var magiskt, säger Anki Carlsson.

ANNONS

Ville inte att han skulle bli för fäst

En annan anledning till att sällskapet valde att lämna vattnet var för att de inte ville att Hvaldimir skulle bli för fäst vid dem. Anki Carlsson menar att valar inte ska vara på så grunt vatten.

– Han har ju egentligen ingenting här att göra. Men han kändes väldigt ensam faktiskt, eftersom han sökte kontakt och ville vara kvar. Man fick nästan känslan av att han var en tam, tränad delfin, säger hon.

Dagen efter var de tillbaka på samma ställe igen. Men Hvaldimir syntes inte till. Något hon är glad över.

– Man kände väldigt snabbt att han inte var kvar. På ett sätt hoppades man ju lite. Men hade han kommit tillbaka så hade man nog blivit lite orolig att han trivdes för bra. Det är ett vilt djur och de ska inte bli för tama. Han ska vara ute på djupt vatten och leta mat, säger hon.

Hvaldimir räds inte att komma nära människor:

Om du träffar på valen – tänk på detta

1. Gå inte i vattnet med valen.

2. Rör inte valen.

3. Ge honom inga objekt att leka med, som exempelvis bollar, pinnar och fendrar.

4. Mata honom inte.

5. Kasta inget mot honom, till exempel stenar, för att få hans uppmärksamhet.

6. Sakta ned din båt, eller vattenskoter, om han är i närheten. Accelerera inte. Gör heller inga snabba girar.

Källa: Länsstyrelsen

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS