Bland killar i andra året på gymnasiet i Vänersborg syns en ökning av droganvändandet i år jämfört med 2013 när den förra drogvaneundersökningen gjordes. Framför allt är det cannabis ungdomarna använder.
– Det är en utveckling som oroar mig men jag är inte förvånad. Det var precis vår känsla, säger Sara Gunnarsson, drogförebyggande samordnare på Vänersborgs kommun.
Ökningen märkte både Sara Gunnarsson och personal i skolan av i våras. Nu ska man satsa på de som går i ettan på gymnasiet för att stoppa utvecklingen.
– I höst har jag tillsammans med en kurator åkt runt och träffat alla elever i ettan. Vi har träffat alla klasser vid tre tillfällen och det kommer vi fortsätta att göra varje år, säger Sara Gunnarsson.
Legaliseringsdebatten är en av de saker Sara Gunnarsson diskuterat med eleverna. Att våga prata även om elevernas argument för legalisering eller cannabisbruk tror Sara Gunnarsson är nyckeln till att förändra attityden.
Rökning bland ungdomar minskar i hela Västra Götalandsregionen. I Vänersborg har andelen ungdomar i årskurs 9 som röker nästan halverats 2016 jämfört med 2013.
– Det går åt rätt håll. Vårt långsiktiga arbete mot rökning har gett effekt, säger Sara Gunnarsson.
Sedan flera år tillbaka träffar hon alla elever i årskurs 6 och pratar om hur kroppen påverkas av rökning. Ett annat argument som Sara Gunnarsson menar väger tungt är att berätta om förhållandena för barn som jobbar i tobaksplantage.
Även drickandet har minskat sedan 2013, förutom i Lilla Edet där det har ökat något bland niondeklassare. Andelen unga som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar går också ner generellt sett. I Vänersborg har 24 procent av niondeklassarna och 35 procent av eleverna i tvåan på gymnasiet blivit bjuden på alkohol av sina föräldrar.
– Jag tycker fortfarande att det är för många. Man kan ju fråga om de får bilnycklarna en fredagskväll också, säger Sara Gunnarsson.
Läs också:
Fakta: Tobak och droger
Rökningen minskar i alla kommuner i TTELA:s område. I Vänersborg har andelen niondeklassare som röker nästan halverats. Även i Lilla Edet och Mellerud finns en halvering när det gäller andelen rökande elever i andra året på gymnasiet.
Andelen som snusar minskar.
I droganvändningen särskiljer sig Lilla Edet där cirka tio procent fler niondeklassare än 2013 uppger att de använt narkotika. Det finns också en ökning bland killar i andra året på gymnasiet i Vänersborg – framför allt gäller det cannabis.
Drogvaneundersökningen görs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning och är en enkätundersökning som ungdomar i nian och andra året på gymnasiet svarar på. Den här undersökningen gjordes under vårterminen 2016.
Källa: Drogvaneundersökningen