Begränsad framkomlighet i Vänersborg under Vårruset

Under måndag kväll går årets upplaga av Vårruset av stapeln i Vänersborgs kommun. Ett antal gator inne i stan stängs av och det kommer bli begränsad framkomlighet på ett par.

ANNONS
|

Vid klockan 19.00 startar Vårruset Vänersborg, då vid Sjövallen precis intill evenemangsområdet. Vårruset springs genom de centrala delarna av Vänersborgs kommun. På grund av detta kommer ett antal gator att vara avstängda under tiden då loppet pågår. Några gator kommer också få begränsad framkomlighet under viss tid.

Trafikinformation

Eftersom löploppets deltagare är många blir det flera startgrupper. Därför beräknas de rödmarkerade gatorna som syns på kartan vara avstänga från och med 18.30 till 21.00.

– Det mest störande är att det inte kommer finnas någon genomfart genom stan. Drottninggatan och Kungsgatan stänger vi av helt mellan halv sju och nio, informerar Björn Magnusson, trafikingenjör hos Vänersborgs kommun.

ANNONS

Utöver att vissa gator är avstängda blir det begränsad framkomlighet på några. Dessa är de gulmarkerade slingorna på bilden.

– Den kortare slingan, den gula, är det många som går runt och många deltagare är dessutom yngre. Så när den stora massan passerat i början ska det nog efter det gå lätt att ta sig fram där igen, säger Björn Magnusson.

Största flaskhalsen, enligt Björn Magnusson, är att man från Residensgatan in mot gamla fängelset inte kommer kunna komma ut vid resecentrum.

– Det är jätteviktigt att ingen bil parkerar vid Residensgatan, där ska man i största möjliga mån försöka undvika att parkera. Egentligen också undvika att ens köra där.

Bussarna påverkas

Löploppet påverkar också kollektivtrafiken.

– Det kommer påverka ganska många av bussarna med just eftersom det inte kommer gå att köra igenom centrum. Ett antal hållplatser ställs in mellan halv sju och nio. Den busstrafik som i normala fall passerar genom stan kommer att gå via Torstenssonsgatan sedan vidare mot resecentrum.

Rekommendationer från trafikingenjörerna

Rekommendationen är att visa sunt förnuft och att ha särskilt överseende över att köbildningar kan komma att bildas. Skyltar ska sättas upp som visar var man som bilförare kan köra och inte kan köra, samt skyltar med parkeringshänvisningar.

ANNONS

– Detta löplopp har arrangerats i flera år, så vi har en rutin som vi följer och som brukar fungera bra, säger Björn Magnusson.

ANNONS