Bo Carlsson (C) är fick ingen ansvarsfrihet som ordförande för Närf.
Bo Carlsson (C) är fick ingen ansvarsfrihet som ordförande för Närf.

Bo Carlsson (C) kan avgå från Närf

Bo Carlsson (C), ordförande i Närf, beviljades inte ansvarsfrihet av Vänersborg kommunfullmäktige. Och nu funderar han på om han ska avgå eller inte. – Men jag har inte bestämt mig, säger han.

ANNONS

Frågan om ansvarsfrihet för 2015 för Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund (Närf) var uppe på kommunstyrelsen för ett par veckor sedan. Då yrkade kommunstyrelsens vice ordförande Gunnar Lidell (M) att Närfs presidium, alltså ordförande Bo Carlsson från Vänersborg och vice ordförande Monica Hansson (S) från Trollhättan, inte skulle få ansvarsfrihet.

Men M, L och KD fick inte ihop någon majoritet vid det tillfället.

Under tiden som gått mellan kommunstyrelsen och fullmäktige har SD och V funderat vidare på saken. Och när det blev skarpt läge bytte de sida. Dessutom sällade sig VFP till skaran. Då fanns det en majoritet för att inte ge ansvarsfrihet.

ANNONS

Förslaget till fullmäktige ändrades så att Monica Hansson klarar sig undan med en anmärkning.

Vad händer nu?

– Vi får se hur det blir. Normalt sett brukar den som inte fått ansvarsfrihet avsäga sig sina uppdrag. Men det finns ingen automatik i det, säger Gunnar Lidell.

Han tänker inte kräva att Bo Carlsson ska avgå.

– Vi låter vederbörande fundera på saken.

Men Gunnar Lidell påpekar att det är möjligt att tvinga bort någon i det är läget. Han hänvisar till kommunallagen där det står: "Fullmäktige får återkalla uppdraget för en förtroendevald som valts av fullmäktige, om den förtroendevalde har vägrats ansvarsfrihet".

– Det blir en senare fråga.

Som grund för beslutet att inte ge ansvarsfrihet anges bland annat Närfs dåliga ekonomi 2015 och att ledningen inte fungerat under det året. Den tidigare räddningschefen slutade under uppmärksammade former.

I M, L och KD:s beslutsförslag till fullmäktige står: "De under 2015 uppenbart ökande problemen med ekonomi och ledning verkar heller inte ha uppmärksammats förrän under hösten 2015."

Bo Carlsson är, förutom ordförande i Närf, också bland annat andre vice ordförande i kommunstyrelsen och ledamot i fullmäktige. Det sistnämnda gör att han var jävig i ärendet och fick därför inte vara med under vare sig fullmäktiges debatt eller beslut på onsdagen

ANNONS

– Jag har inga större kommentarer eftersom jag inte har sett protokollet än. När jag har sett det kan jag säga mycket mer.

Hur känns det?

– Det känns lite ruttet. Närf har gått igenom en tuff period och vi är inte riktigt framme än, säger Bo Carlsson.

Att underskotten i ekonomin uppmärksammades sent menar han beror på att den förre räddningschefen inte gav korrekt information till politikerna.

Efter fullmäktiges beslut har han förstås funderat.

– Jag har tänkt alla sorters tankar, allt från att överklaga till att gå på stubinen. Men jag har inte bestämt mig. Jag överlever utan att sitta i Närf.

Men han påpekar att om folk inte har förtroende för honom kan det få konsekvenser även för hans andra uppdrag.

ANNONS