Bilder: Suzanne Werner och polisen
Bilder: Suzanne Werner och polisen

Dömdes för misshandel efter storbråk – frias nu i hovrätten

De tre gymnasieeleverna som tidigare i höstas dömdes för misshandel efter storbråk, frias nu i hovrätten. Enligt domen går det inte att avgöra om männen var ansvariga för bråket eller handlade i nödvärn.

ANNONS
|

Det var under måndagseftermiddagen som hovrätten meddelade sin dom. De tre unga männen som dömts för misshandel i Vänersborgs tingsrätt, frias helt från brottet.

Enligt hovrättens dom går det inte avgöra inledningen av bråket och därför är det inte heller möjligt att dra slutsatser om vem som gjort vad. Hovrätten anser att det är omöjligt att veta om männen var ansvariga för bråket eller om de handlade i nödvärn.

Vidare anser hovrätten att det finns två helt oförenliga versioner av bråkets inledning, och att det saknas vittnesmål utanför de två grupperingarna. Ord står därför mot ord.

"Omöjligt att veta om männen startade bråket eller handlade i nödvärn"

Det var i december som ett storbråk bröt ut på Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg. Ett femtontal elever från två olika grupperingar slogs med knytnävar och tillhyggen med lindriga skador som påföljd.

ANNONS

I somras åtalades tre av männen för misshandel på fem andra män och i september kom domen från Vänersborgs tingsrätt.

Två av männen, då under 18 år, dömdes till 70 timmars ungdomstjänst och den tredje till skyddstillsyn och 60 timmars samhällstjänst. Dessutom skulle männen betala ut skadestånd till de fem offren. Men nu frias alltså samtliga helt från brott.

ANNONS