Laddade. Malin Karlsson och Annika Blixt är två av de inblandade i hälsoveckan i Vänersborg.
Laddade. Malin Karlsson och Annika Blixt är två av de inblandade i hälsoveckan i Vänersborg.

Fler aktiva när hälsan är i fokus

Vad innebär egentligen ordet hälsa? Är det fysisk träning eller en abstrakt känsla? Det och mycket annat vill Annika Blixt, Charlotte Österman och Malin Karlsson reda ut under en hälsovecka.

ANNONS

– Vänersborg har en stor potential med sitt föreningsliv, kultur och närhet till naturen, säger Annika Blixt på Blixthälsan.

Tillsammans med Charlotte Österman från Vårruset och Malin Karlsson på Forum Vänersborg arrangerar de under vecka tio Hälsa i fokus, en hälsovecka vars syfte är att visa vilka resurser som finns i kommunen och få fler att involvera sig.

– Det händer mycket i Vänersborg. Men det är den tiden på året då det inte finns något återkommande evenemang, säger Annika Blixt och hoppas att Hälsa i fokus ska ändra på det.

Trion vill visa ett helhetsperspektiv kring fenomenet hälsa. Annika Blixt menar att det finns så mycket mer än bara sport och träning som innefattas av begreppet. Det viktigaste är att hitta former som passar en själv. Om det så är att lyfta skrot på gymmet eller ta en lunchpromenad med kollegorna. Det är också viktigt att se orsak och verkan, sammanhanget mellan dålig kost och sömnsvårigheter till exempel.

ANNONS

– Det kan räcka med att träffas och skratta, att vara i ett socialt sammanhang. Det är också hälsa, säger Malin Karlsson.

Vänersborg har mycket att erbjuda i form av kulturevenemang, gym, fitnesscenter och natursköna områden. Men Vänersborgarna behöver få en kick och bli påminda om att engagera sig mer anser Annika Blixt.

– Det finns en psykiskt, fysiskt och mental aspekt av hälsa och vi behöver alla tre för att må bra, säger hon.

Veckan startar med musik och underhållning på gågatan i Vänersborg och avslutas med Lilla vårruset på 1,5 kilometer vid Skräcklan. Programmet innehåller bland annat en föreläsning med Martina Haag som skrivit böcker om möjligheter och att vi kan mer än vad vi tror. Men det kommer också att vara en hälsomässa som bland annat lägger fokus på företagsvård. Att ha friska anställda är viktigt och företagsledningen kan få hjälp att öka hälsan på arbetsplatsen.

Blixt hoppas att mässan lockar olika grupper i samhället som kan bli inspirerade till en hälsosam livsstil.

– Hälsan ska vara tillgänglig för alla, men det har blivit en klasskillnad, säger hon.

Med Hälsa i fokus vill trion inspirera vänersborgarna att bli mer hälsosamma. Hälsa är viktigt för att få kraft att göra karriär eller ens gå upp på morgonen, att klara av att hjälpa andra och göra det en vill säger de.

ANNONS
ANNONS