Föräldern Johan är trött på att sälja strumpor till laget

Strumpor, kryddor och kakor – listan på saker som idrottsföreningar säljer för att få in pengar till laget kan göras lång. Men ofta slutar det med att föräldrarna får köpa och betala mycket själva.
– Det kan hända att du lever på marginalerna. Det blir förödande till slut, säger föräldern och tränaren Johan Sigfeldt från Vänersborg.

ANNONS
|

Rabatthäftena låg på bordet i fikarummet under flera veckor, men ingen av kollegorna var så intresserade av att köpa ett. Samtidigt hade Johan Sigfeldt fått en faktura på 600 kronor som skulle betalas in till idrottsföreningen.

– Jag fick inte sålt rabatthäftena och det ledde till att min son blev utesluten ur laget, tills jag hade betalat fakturan, säger Johan Sigfeldt.

När hösten börjar är det många idrottslag som säljer kläder, livsmedel och lotter för att tjäna en slant till klubbkassan. Men att behöva sälja produkter för en viss summa kan sätta ekonomisk press på föräldrar. De kan bli tvungna att köpa produkterna själva om de är svårsålda, menar Johan Sigfeldt, som själv är tränare i Wargöns IK. Händelsen med uteslutningen var dock i en annan klubb.

ANNONS

– Om du har två barn som spelar fotboll, då ska du sälja strumpor för 4000. Och så kanske de håller på med hockey, då ska du sälja billotter för 2000. Det är en stor del av ekonomin. Det kan hända att du lever på marginalerna. Det blir förödande till slut, säger Johan Sigfeldt.

Kan drabba barnen

I slutändan är det barnen som riskerar att drabbas om de skulle bli uteslutna från laget, som i fallet med Johan Sigfeldts son.

– Jag tycker att det är helt fel att straffa barnen. Om du inte kan betala räkningen så blir de lidande.

Johan Sigfeldt upplever att det inte har varit något tvång att sälja prylar inom Wargöns IK, där hans andra son spelar. Men i våras när laget sålde strumpor fick Johan Sigfeldt köpa dem själv för 1000 kronor. Nu har laget dragit igång höstförsäljningen.

– Jag säljer jättegärna rabatthäften och lotter om det gynnar föreningen, men jag vill inte köpa alla själv om jag inte lyckas sälja.

Enligt Roland Olin, klubbchef i Wargöns IK, ser föreningen helst att föräldrarna är med och säljer, men det är inget tvång.
Enligt Roland Olin, klubbchef i Wargöns IK, ser föreningen helst att föräldrarna är med och säljer, men det är inget tvång. Bild: Lovisa Meijer

Inget tvång

Enligt Roland Olin, klubbchef i Wargöns IK, ser föreningen helst att föräldrarna är med och säljer sin del, men det är inget tvång.

– Om man inte har möjlighet att sälja eller köpa själv, då tar man kontakt med mig, säger han.

ANNONS

– Det finns möjlighet att jobba ideellt med några uppgifter under hösten istället.

Föreningen gör mycket annat för att tjäna pengar, till exempel städa upp skräp i naturen och anordna fotbollsevenemanget Klassbollen. Men många föräldrar tycker att försäljningen fungerar bra, enligt Roland Olin.

– Merparten tycker att det är en bra produkt och är med och säljer. Det här går ju faktiskt till mitt eget barns verksamhet, säger han.

Johan Sigfeldt tycker att det finns en fördel med att tjäna pengar genom gemensamma aktiviteter med laget, eftersom alla pengar går direkt ner i lagkassan.

– Det är ingenting som hamnar i mellanhänder eller hos något företag, Johan Sigfeldt.

ANNONS