Frukttjuvar länsade Johannas päronträd – flydde i Tesla

Johanna Zetterbergs söndag tog en oväntad vändning när hennes man tittade ut genom fönstret – och såg att trädgården höll på att bli länsad på frukt. Tre totala främlingar stod där och plockade på sig äpplen, päron och plommon innan de gav sig av – i en Tesla.
– Vi blev bara chockade, säger Johanna Zetterberg.

ANNONS
|

Johanna Zetterberg och hennes man Jonas Zetterberg var inställda på en lugn söndag hemma i villan i Vänersborg, när de råkade titta ut genom fönstret – och såg att tre fullständiga främlingar höll på att plocka av frukten från deras fruktträd.

– De måste ha varit där ett bra tag utan att vi hade upptäckt dem. Det var två män och en kvinna, och de hade varsin Icakasse full med äpplen, plommon och framför allt päron. En av dem hade två fulla Icakassar, till och med, berättar Johanna Zetterberg.

Hennes man sprang ut på tomten och sade åt dem att det här var privat mark och att de inte bara kunde komma och plocka frukt ur deras trädgård. Kvinnan i gruppen svarade då att de hade försökt ringa på dörren för att be om lov, men att ingen hade verkat vara hemma.

ANNONS

– Och då tyckte hon tydligen att det var fritt fram att plocka, om man inte öppnade dörren, säger Johanna Zetterberg med ett misstroende skratt.

När Johanna Zetterberg såg att de tre främlingarna fortsatte att plocka frukt gick hon också ut och sade åt dem att ge sig av. Då kom en vit Tesla körande runt hörnet och plockade upp personerna.

– Men det var inte så att de sprang direkt. De hade ju stora kassar att kånka på, utan de lunkade lugnt och stilla iväg till sin stora, fina Tesla.

Tre fullproppade påsar

Johanna Zetterberg ropade efter dem att de skulle lämna kvar påsarna, men den enda som lyssnade var kvinnan. Hon lade ifrån sig sin halvfulla påse, men gruppen fick ändå med sig tre påsar fullproppade med frukt.

Kvar stod Johanna Zetterberg och hennes man, helt ställda.

– Vi borde ha tagit registreringsnumret, men inte ens det tänkte vi på. Vi blev bara chockade.

När den första chocken lagt sig blev Johanna Zetterberg i stället arg, så hon gick in och skrev ett upprört inlägg om vad som hänt som hon postade på sociala medier.

– Jag har fått massor av meddelanden från andra som bor i Vänersborg som har varit med om liknande. Mängder av meddelanden.

ANNONS

Efter det inspekterade makarna Zetterberg sina förluster, och kunde konstatera att hälften av päronen var borta, och i princip alla plommon. De blev oroliga att frukttjuvarna skulle dyka upp igen, så med hjälp av grannar och vänner skred de till handling för att få ner frukten som var kvar på träden.

– Päronen är godast av allt vi har. Så vi plockade ner alla som var kvar, fastän de inte var riktigt helt fullt mogna. Sen satt jag och skalade och hackade päron för glatta livet i går för att frysa in, ända in på småtimmarna.

”Bra om man frågar först”

Kvar blev ett äppelträd där frukten inte mognat än.

Kommer ni försöka hålla mer koll på det när det mognar?

– Ja, det måste vi ju göra, det går ju inte att göra på något annat sätt. Och det känns lite obehagligt. Det är väl hemfridsbrott, till och med?

Har ni polisanmält det?

– Nej, det har vi inte gjort. Vi valde att låta bli. Polisen har ju inte resurserna för att kunna hjälpa oss med det här ändå, så det är ingen idé.

Det värsta enligt Johanna Zetterberg är att hon i själva verket gärna delar med sig av sin frukt.

ANNONS

– Det är inga problem att den försvinner, för vi kan inte ta hand om alltihop själva. Den här sommaren har det varit ovanligt många som kommit och knackat på dörren och frågat om de får ta lite päron eller några äpplen. Och det är inga problem, vi har sagt ja varenda gång. Men det är ju väldigt bra om man frågar först. Och inte rensar träden på frukt.

ANNONS