Frustrerade resenärer i Öxnered saknar toalett: ”Förtvivlande”

En fungerade toalett saknas för väntade tågresenärer på Öxnereds järnvägsstation så passagerare kissar på sig. Ska det vara så? Det frågar sig pendlaren Anders Wessman.

ANNONS
|

Efter frekventa skadegörelser på Öxnered resecentrums toalett beslutades det om att temporärt stänga toaletten. Detta är något som upprör Anders Wessman som har pendlat via Öxnered minst en gång i månaden under de senaste åren. Han berättar att det under ett tag förekom mycket skadegörelse vid resecentret men att resecentret därefter rustades upp.

Toaletten har dock förblivit stängd.

– Jag har sett en gammal dam som bankat på den låsta dörren till toaletten för hon trodde det var någon där inne. Till slut så hon kissade på sig, det var fruktansvärt förtvivlande, berättar Anders Wessman.

Toalett på Öxnered station stängd

De gånger han befunnit sig på resecentret så har det inte heller funnits någon skylt som informerat om att toaletten är avstängd. När han först kontaktade Vänersborgs kommun och Jernhusen hänvisade de till varandra.

ANNONS

Nyligen fick han svar från Vänersborgs kommun samt Svenska Reseterminal. De svaren har han skrivit ut och satt upp på dörren till toaletten, då det annars hade inte hade funnits någon information om att toaletten är just stängd.

Anders Wessman uppger dock att toaletten har varit stängd under en längre tid.

– Om det är att de har stängt den eller att det har varit uteliggare som har låst in sig vet jag inte, men den har varit stängd minst ett år varje gång jag är där.

Att det inte finns några toaletter, buskage eller skog i direkt anslutning är hemskt, menar han.

– Man får gå långt för att komma till skogen eller ett buskage, om man har tunga väskor så går det ju inte. Det är sorgligt att det ska behöva vara såhär.

”Kissar där alla ser en”

Intill stationen är det heller inte optimalt att utföra sina behov, berättar han.

– Då står man och kissar där alla ser en, det är också hemskt.

Att montera upp kameror tycker han därför hade varit ett bra alternativ.

– I Uddevalla och i Trollhättan så finns det kameror, men inte i Öxnered. Det är en skräckfylld upplevelse för det gäller verkligen att gå på toaletten innan och hoppas att man inte behöver gå på toaletten då, då är man ju körd, säger Anders Wessman och tillägger:

ANNONS

– Jag rekommenderar ingen att byta tåg i Öxnered. Den stationen har sett bättre dagar.

Själva väntsalen i sig uppger han även att den känns otrygg.

Stängt på grund av skadegörelse

Marina Berggren, chef för Svenska Reseterminaler som hyr väntsalen av fastighetsägaren, menar dock att alla tågstationer idag inte har väntsalar. De väntsalar som finns har inte alltid har tillgång till toaletter.

– Nu för tiden har även de flesta tåg toaletter.

Om toaletterna på tåget dock inte fungerar, så blir väntetiden för att kunna uträtta sina behov ännu längre.

Anledningen till att man för tillfället har stängt toaletten i väntsalen i Öxnered beror just på att det har förekommit frekvent skadegörelser som har resulterat i stora kostnader. Hon tillägger att den inte är stängd för alltid, utan om läget med skadegörelse blir mer stabilt och upphör så kommer beslutet att kunna omprövas längre fram i höst.

Att sätta upp kameror i väntsalen ser hon inte som en lösning, då man inte kan filma inne på toaletten där skadegörelsen sker.

– Det ska var om det är något annat som kommer upp, det vill säga om miljön blir otrygg och upplevs hotfull av polisen eller kommunen.

Exempelvis skulle det kunna vara om det skulle pågå återkommande problem med droghandel, grov skadegörelse eller problem med de som vistas i väntsalen utan att vara resenärer.

ANNONS

Beslutet om att sätta upp kameror ligger hos fastighetsägare eller kommunen, om de anser att det är nödvändigt på grund av problematik i stationsområdet. Marina Berggren berättar dock att sedan man stängde toaletten och samtidigt utökat vakthållning så har antal skadegörelser i väntsalen minskat.

– Vi har tillsammans med fastighetsägaren anlitat ett vaktbolag som numera besöker stationen och väntsalen.

ANNONS