Här är valvakorna redan igång

Kristdemokraterna tappar nationellt, men hoppet lever för partiet i Vänersborgs kommunval.
– Det är spännande, säger Magnus Ekström (KD).

ANNONS

När drygt hälften av rösterna till riksdagsvalet hade räknats visade Kristdemokraternas siffror på ett tapp på närmare en procentenhet. Men partiets representanter i Vänersborg, som har sin valvaka i Vargön, ger inte upp hoppet.

– Det är tråkigt, men det är många röster kvar att räkna och vi hoppas att det rättar till sig. Och vi är ju mest nyfikna på det kommunala valet, säger Magnus Ekström.

När 10 av de 24 distrikten i kommunen är räknade har KD fått 5,5 procent, det är ett tapp på 0,5 procentenheter.

– Vi väntar på de stora distrikten, säger Magnus Ekström.

ANNONS

Vilka frågor har folk varit mest intresserade av inför valet?

– Man har pratat trygghet och om sjukvården som många är oroliga för.

Tycker du att ni har kunnat fånga upp de frågorna?

– Ja, det tycker jag.

Centerpartiet i Vänersborg håller sin valvaka i restaurangen i Arena Vänersborg. Och man är hoppfulla och tror på ett bra valresultat.

– Stämningen är god och det är en bra uppslutning, vi är väl ett 30-tal här. Lokalt har det varit riktigt bra drag i partiet, vi har varit med på debatter och stått på torg, säger Mats Andersson.

Och han tror att medvinden kan leda till ett större inflytande i kommunen.

– Vi siktar på att öka antalet mandat i fullmäktige.

Men Mats Andersson inser att det är en svår uppgift.

– Det är alltid en utmaning och det är svårt när man har suttit åtta år vid makten. Samtidigt är det många som säger att det händer mycket i kommunen och det finns en framåtanda, säger han.

På Vänsterpartiets valvaka i Vänersborg var det något deppiga miner. När rösterna till riksdagen var räknade i de första distrikten i Vänersborg visade siffrorna att partiet hade tappat. Dessutom har ju SVT:s vallokalsundersökning visat att partiet går back en procentenhet i riksdagsvalet.

ANNONS

– Det ser lite mörkt ut, det är inte roligt, säger Stefan Kärvling (V).

Han tror att anledningen kan vara att partiets ledare Nooshi Dadgostar inte riktigt har lyckats.

– Nooshi har kanske inte slagit igenom så mycket som man hade hoppats. Hon har stått mycket i centrum och fick en väldigt bra start. Men i valdebatterna har hon inte riktigt levt upp till den.

Stefan Kärvling är rädd att det dåliga resultatet i riksdagsvalet smittar resultatet i valet till fullmäktige i Vänersborg.

– Det tror jag. En del av de vi tappar på riks kan vi tappa i kommunvalet också. Men vi vet ju inte riktigt än.

På Quality hotell i Vänersborg har såväl Medborgarpartiet (MBP) som Sverigedemokraterna (SD) redan dragit i gång sina valvakor. Strax efter klockan 19 hade 16 personer slutit upp på MBP:s valvaka och satt och åt mat. Eftersom MBP är ett lokalt parti för Vänersborg dröjer det många timmar än innan det kan komma några siffror som rör just dem.

– Vi hoppas att stämningen ska bli hög under kvällen – och gemytlig, säger ordförande i partiet Göran Svensson.

Hur har valarbetet fungerat?

– Fantastiskt bra! Vi har stått vid torget med alla andra partier. Mycket folk och de andra partierna har varit vänliga att ha att göra med. Det har varit en mycket trevlig valkampanj och det visar att demokratin fungerar – i alla fall i Vänersborg.

ANNONS

Hur är känslan just nu?

– Det är svårt att säga. Man kan ju åka upp som en sol och ned som en pannkaka om man hoppas för mycket. Får vi våra två mandat och kanske något till så är jag mycket glad.

”Väldigt lite kommunala frågor”

I hotellets andra flygel har Sverigedemokraterna sin valvaka, vilken även den körde i gång tidigt.

– Nu har vi fyllt på magarna här. Det lär ju bli en väldigt lång kväll och natt, så det behövs, säger Ola Wesley.

Han har märkt en skillnad i folks attityd den här valrörelsen. Umgås och ha det gott.

– Folk är glada och förhoppningsfulla. Förut var de lite tillbakadragna. I dag vågar de komma fram till oss när vi stått på stan på lördagar.

Många av de som kommit fram har velat prata om energikris och bensinpris.

– Det blir ju väldigt lite kommunala frågor, tyvärr, säger Ola Wesley som gärna hade pratat ännu mer om tryggheten.

Han gissar på framgång såväl på riksplanet som lokalt.

– Det vore trevligt att komma upp på tvåsiffrigt. I dag har vi ju nio mandat.

När SVT:s stora valundersökning presenterades vid klockan 20 var nerverna på spänn under valvakan i Vänersborg. Enligt undersökningen blir SD näst största parti med 20,5 procent.

ANNONS

Texten uppdateras.

Så går det i Vänersborg - se resultatet ticka fram under kvällen:

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS