Janne har badat ute 2 414 dagar i rad: ”De tyckte inte vi var kloka”

Den 1 juni 2017 tog han ett dopp i Öresjö. Det blev startskottet på en sex och ett halvt år lång svit med bad utomhus varje dag. Men nu har Janne Aronsson satt punkt för den blöta långköraren efter 2 414 dagar och många otroliga upplevelser.
– Det har blivit många bad med pannlampa, säger han.

ANNONS
|

När TTELA:s utsände träffar Janne Aronsson på ett café i Vänersborg råder fullskalig vinter och få personer som passerar utanför fönstret har gissningsvis områdets stränder i sikte.

Det är en för intervjupersonen historisk dag, ty efter 2 413 dagar i rad med bad utomhus är det dags att bryta den sanslösa sviten med nummer 2 414.

Men först ska vi mentalt simma tillbaka längs minnenas flod över ett par koppar kaffe och göra ett några blöta nedslag på vägen fram till dagens finaldopp.

Janne är född och uppvuxen i Vänersborg, men har bott i Trollhättan i många år. Han har haft idrotten med sig under hela livet. I yngre år var det fotboll som gällde, då i Frändefors IF, och när den karriären var över hittade han så småningom in på andra stigar.

ANNONS

Fastnade för löpning

– Jag började springa när jag var i 30-årsåldern och fastnade verkligen för det. Senare har jag bland annat varit ledare för olika löpgrupper, hållit på med multisport, åkt en del skidor och gjort klassikern, säger han.

För runt 15 år sedan var Janne med och drog igång Aktiv Öresjö, som startade Trollhättans City Trail och fortfarande arrangerar Edsvidsleden Trailrun.

– Första året var var typ 16 personer med, då handlade det om kompisar. Senaste gången fick vi sätta ett stopp vid 500 anmälda och det kom folk från hela landet.

När det gäller hur Jannes fäbless för att bada året runt väcktes får vi backa bandet till 2016.

– Det var då som jag hörde nåt program på P1 om att vinterbad skulle ha hälsosamma effekter och på den tiden var det inte alls lika många som höll på om man jämför med nu. Hade det där i bakhuvudet och tänkte att jag får testa någon gång.

Ytterligare tid gick och sommaren 2017 var Janne redo att inleda resan mot att bli vinterbadare.

Satte press med Instagram

– Jag var visserligen ingen badkruka, men tyckte inte att det var jätteskönt att bada förutom när det var väldigt varmt. Så jag tänkte att jag börjar den 1 juni och vänjer mig gradvis. Planen var att bada varje dag i ett år och lägga ut en bild på Instagram för att sätta press på mig själv. Kommer ihåg att det var riktigt kallt redan den 3 juni, säger Janne och skrattar.

ANNONS

Han skulle dock snart komma att bli betydligt mer härdad.

Tiden gick, sommar blev höst och när vintern kom fortsatte det dagliga utomhusbadandet av bara farten.

– Kroppen hade vant sig så jag såg verkligen fram mot att det skulle bli is på riktigt och det var en kall vinter så det blev många isvaksbad. Sen efter ett år tänkte jag att det var lika bra att fortsätta, och att det vore kul att komma upp i tusen dagar, säger Janne.

Inte ens efter att ha nått denna milstolpe var Janne mättad av att på daglig basis låta kroppen omslutas av vilket vattendrag som nu än fanns tillgängligt. Han bara fortsatte och fortsatte och fortsatte.

Under åren har det blivit många minnesvärda dopp på allsköns platser för att hålla sviten intakt.

Se videon när Janne tar dopp nummer 2 414:

En upplevelse som sticker ut i mängden är badet som genomfördes på hög höjd då Janne var löpledare på en resa till Atlasbergen i Marocko. Dagen innan det var dags att bege sig till toppen av över 4 000 meter höga Mount Toubkal var det nära att Janne skulle få se sig besegrad av de begränsade förutsättningar som erbjöds i området.

– Vi bodde på en station utan ström, det var svinkallt och fanns ingenstans att bada. Men så visade det sig att det fanns ett vattenfall i närheten med lite öppet vatten. Fick med mig en kille till dit och lyckades ta ett dopp. De tyckte inte vi var kloka, säger Janne och fortsätter:

ANNONS

– På samma resa bodde vi i en by och jag smög ut på morgonen med pannlampa och lyckades hitta en bäck. Kröp ner i den samtidigt som jag hörde böneutropen från minareten. "Hoppas ingen ser mig”, var det enda jag tänkte. Det var ett av de värsta baden jag gjort, vattnet var inte särskilt fräscht.

Ett annat dopp som kan sorteras in i kategorin mindre njutningsfulla skedde på Gustavsberg i Uddevalla.

– Det var i januari och blåste kopiöst mycket. Vinden är väldigt lurig och mest utsatt är händer och fötter, som det gäller att skydda. Men jag har brutit mot allt och gjort en del hardcorebad, ensam och utan utrustning. Det kan jag inte rekommendera.

Yxar till det ibland

De vanligaste baden har skett i samband med löpning. Janne har helt enkelt stannat till på en lämplig plats, fullbordat sin blöta mission och sedan sprungit vidare.

Men många gånger har det krävts en viss arbetsinsats för att doppet för dagen ska kunna checkas av. Inte minst vintertid.

Janne arbetar som förbundsstrateg på Kunskapsförbundet Väst, och ibland har han befunnit sig på resande fot i tjänsten. Då får man ta vara på det som bjuds.

– Vid ett tillfälle sprang jag runt i Sigtuna i 20 minusgrader tidigt på morgonen och letade. Hittade en plats med öppet vatten, men där befann sig typ 1 000 fåglar så jag vågade inte gå i om de skulle gå till attack. Till slut hittade jag ett annat ställe där det var lite strömt och kunde hoppa i. En annan gång var vi i Ottawa med jobbet på vintern och då fick jag smyga iväg tidigt på morgonen och tjuvbada i mörkret för det rådde förbud just där, säger han.

ANNONS

Att lämna något åt slumpen har annars inte varit rekordbadarens melodi.

– Det kanske inte är många som åker på konferens med en yxa i väskan. Men det gäller att kunna hugga upp en vak var man än befinner sig. Vintertid har jag alltid en i bilen, säger Janne.

Bad efter kirurgiskt ingrepp

Stundom har det förekommit viss press på huvudpersonen där dagens dopp fått avverkas utan större njutning, bara för att sviten skulle behållas intakt.

Ett sådant tillfälle ägde rum i Riddarfjärden, inte långt från stadshuset i Stockholm. Tio minuter över midnatt klättrade en huttrande herr Aronsson ner för en räddningsstege för att säkra det dygnets bad. En annalkande långresa gjorde nämligen att tidpunkten i fråga var den enda möjliga just då.

Rent hälsomässigt har de sex och ett halvt åren innehållit få vägbulor.

– Jag har lyckligtvis inte varit särskilt sjuk, förutom att jag hade en sväng av covid med 39 graders feber. Men det var under sommaren när det var väldigt varmt så det gick bra. Och så gjorde jag ett litet kirurgiskt ingrepp med övernattning på Näl. Jag badade på morgonen och frampå eftermiddagen dagen efter kunde jag ta ett dopp.

Huruvida vinterbad verkligen har en positiv inverkan på hälsan eller ej rent råder det delade meningar om. Men för Janne är saken kristallklar baserat på de egna erfarenheterna:

ANNONS

– Det kanske inte har mätbara fysiologiska effekter, men det går inte att snacka bort att man piggnar till. Tror det handlar mycket om det mentala, att man överhuvudtaget hittar en grej som ger energi. När man har mycket runtomkring sig och kommer ner i det iskalla vattnet stängs allt av. Det blir en meditativ grej som jag tror är väldigt bra i vårt stressade samhälle, säger han.

Slutar på topp på Jakoben

Beslutet att bryta sviten har vuxit fram under ett halvårs tid, och även om Janne kommer fortsätta bada året runt – inte minst i sällskap med sin nya hundkompis Aston – blir det inte längre varje dag.

– Det känns skönt att kunna välja själv och lägga av frivilligt. Min fru Camilla tycker nog det är skönt att slippa dras med till alla möjliga ställen, haha. Tänkte att jag bestämmer en fin vinterdag och slutar när jag är på topp, berättar Janne.

Den dagen inträffade egentligen två dagar före vårt möte, men när TTELA hörde av sig bestämde sig Janne storstilat för att förlänga serien så att vi kunde få närvara under den stora finalen.

Platsen är Skräcklan, närmare bestämt det som i folkmun kallas Jakoben, och för ovanlighetens skull är det alldeles vindstilla. Janne följer sin vanliga rutin och byter om på stället.

ANNONS

Yxan är med, men behöver aldrig användas eftersom någon hyfsat nyligen nyttjat den vak som leder till Vänerns iskalla vatten.

Han går ner för stegen, sänker ner kroppen och andas lugnt.

Minuten senare är han på väg uppför stegen.

Bad nummer 2 414 är fullbordat.

Janne om ...

... två favoritbadplatser:

– Skräcklan är speciellt med fräscht vatten och utsikten mot Halleberg. En annan favorit är Eldmörjan på Hunneberg. Det svarta mossvattnet gör att det blir trolskt där uppe.

... tips till den som vill börja vinterbada:

– Det är så mycket snack om pannben idag men det handlar inte alls om det, utan tvärtom – att slappna av och släppa taget. Gör det inte till en stor grej utan gå bara ner i vattnet och försök ta kontroll över andningen. Sen är det en bra idé att inte börja på vintern, det är bättre att vänja sig gradvis.

ANNONS