Järnvägsbron i Vänersborg kommer stå öppen ett bra tag till sedan en ny prognos kommit för när den kan tänkas öppna igen.
Järnvägsbron i Vänersborg kommer stå öppen ett bra tag till sedan en ny prognos kommit för när den kan tänkas öppna igen. Bild: Niklas Johansson

Järnvägsbron försenas ytterligare – pendlare drabbas

Tidigast om ett och ett halvt år. Det är det senaste beskedet kring när järnvägsbron i Vänersborg kan öppna igen.
– Det är inte säkert att det blir så, säger Håkan Gustafsson, projektledare från Trafikverket.

ANNONS
|

Beskedet kommer från Trafikverket som skjuter upp öppningsdatumet med ett drygt halvår, från maj 2024 till åtminstone årsskiftet 2024/2025. Att bron hålls stängd påverkar drygt tusen pendlare om dagen.

– Man blir ju lite förtvivlad. Vi tyckte det var väldigt långt spann när vi fick reda på att det skulle vara stängt fram till maj nästa år, och sen nu när vi får det här beskedet. Det är klart att det här inte är bra för Vänersborgs kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson (S) till P4 Väst.

Järnvägsbron som är över hundra år gammal går över Göta älv och förbinder all tågtrafik från Göteborg till Vänersborg. Den stängdes akut i mars i år och har stått i uppfällt läge sedan dess.

ANNONS

Reparationen skulle ta sex veckor

Det första budet som kom var att reparationen skulle ta sex veckor, det förlängdes sedan till maj 2024. Nu har det visat sig att bron kommer behöva vara stängd åtminstone till årsskiftet 2024/2025. Men det kan bli ännu längre än så.

– Det får stora konsekvenser för både, vi bygger bostäder och folk vill flytta hit. Och vi tar fram verksamhetsmark för att vi ska få hit företag och det kan ju bli att företag väljer att inte etablera sig i Vänersborg på grund av det här, säger Benny Augustsson (S) till P4 Väst.

Det har tidigare varit uppe på tapeten att bron ska rivas och bytas ut. Men under hösten 2022 ändrade sig Trafikverket och bestämde sig för att järnvägsbron skulle rustas upp i stället.

”Ett omfattande utbyte”

I maj i år klev Håkan Gustafsson in som projektledare för den reparation och renovering som ska genomföras på järnvägsbron för att den ska kunna öppna igen.

– Målet är helt enkelt att få i gång järnvägstrafiken så fort som möjligt. För att nå dit krävs ett omfattande utbyte av ståldelar på bron. Det ska projekteras, planeras och tillverkas. Nu håller vi på att skissa på en tidsplan och gör upphandlingar, säger han till TTELA.

ANNONS

Den nya tidsplanen då, att bron ska öppnas om cirka ett och ett halvt år, runt årsskiftet 2024/2025.

– Vi har dragit till med vår bästa uppskattning, det är inte säkert att det blir så. Vi har fört en dialog med flera olika tänkbara entreprenörer och alla ser det som en stor utmaning att hålla föreslagen tidsplan, men inte omöjligt, säger Håkan Gustafsson.

Det har tidigare funnits planer på att man ska bygga en helt ny järnvägsbro i stället för att renovera den nu existerande.

– Uppdraget vi har är att renovera den bro som finns idag på befintliga fundament. Vi ska jobba på den lösning som krävs för att få i gång järnvägstrafiken så snabbt som möjligt. Det är ett spännande projekt och det finns goda möjligheter att få ihop det bra, säger Håkan Gustafsson, projektledare från Trafikverket.

Tågresenärer uppmanas att kontakta tågbolagen för information kring hur deras resa påverkas.

LÄS MER:Tågen slutade gå – tufft läge för caféet på Resecentrum

LÄS MER:Ersättningsbussar i ett år – men pendlarna är luttrade

LÄS MER:Benny Augustssons ilska om avstängda järnvägsbron

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS