Lina Lands hus i Vargön döljer ett paradis

Hon utbildade sig till fartygsbefäl, sedan ville hon bli snickare. I dag driver hon sitt inredningsföretag med rutinerad hand. Hemma är robotdammsugaren en av hennes främsta investeringar – men allra bäst är det Medelhavsinspirerade trädäcket på baksidan.
– Välkommen till ”Lilla Spanien”, säger inredningsprofilen Lina Land.

ANNONS
|

Det utbyggda huset smälter in bland övriga villor på gatan. Men få kan ana vad som döljer sig på andra sidan. Det räcker att ta ett par steg in i hallen och ut till en magnifik baksida.

Vid närmare eftertanke borde man inte bli förvånad. Här bor ju inredningsprofilen Lina Land med sin man och två av familjens fyra söner.

I år är det nio år sedan Homestyling Trestad sjösattes. Idén växte fram när Lina var föräldraledig med familjens ”sladdisar” som hon kallar dem.

– Jag tog en rejäl funderare på vad jag skulle bli när jag blir stor, vad jag tycker är roligt, vad jag brinner för. Ett tag var jag inne på att utbilda mig till snickare, men till slut valde jag inredare.

ANNONS
Bild: Jonas Myrholm

Fingertoppskänslan för inredning har hon nämligen haft sedan barnsben. Lina gjorde ofta om i sitt rum, målade och var praktiskt lagd. Men när det var dags att välja gymnasieprogram blev det barn- och fritidsprogrammet.

– Jag tyckte verkligen inte om skolan och valde helt enkelt den lättaste linjen, säger hon och skrattar.

Forspaddlingsinstruktör

Sista året i gymnasiet blev Lina mamma till sin äldste son. När det drog ihop sig för studenten var hon föräldraledig. Redan på den tiden upptäckte hon en form av homestyling. Sin första bostad köpte hon som 22-åring.

– Jag köpte hus och lägenheter som jag renoverade och möblerade. Mäklarna var väldigt förvånade när bostäderna var möblerade utan att jag bodde där.

I dag är konceptet mer regel än undantag.

Några år senare satte hon sig i skolbänken igen. Paddling, framför allt havskajak och forskajak, blev ett stort intresse och Lina ville bli instruktör. Då var man tvungen att ta kustskepparexamen men det slutade med en utbildning som fartygsbefäl – på Chalmers.

– Det var mest för att det var kul, men jag har aldrig jobbat som det. Senare blev jag hjälpinstruktör i forspaddling.

Däremot har hon arbetat på restauranger runt om på olika orter och på Brättegården i Vänersborg. Där var hon anställd när hon träffade sin man, och pappan till de två yngsta barnen.

ANNONS

– Vi hade var sina söner när vi träffades. 2011 köpte vi det här huset som vi grejade mycket med, och där emellan reste vi. Livet var gott! Vi pratade om att skaffa ett kärleksbarn i framtiden, men det blev två nästan omgående i tät följd ... och livet förändrades en del, säger hon och ler.

I dag är Homestyling Trestad ett etablerat företag med stora som små kunder i hela regionen. Dessutom driver Lina en inredningsbutik i Vargön.

– Lite komiskt för jag gillar verkligen inte affärer, vill inte gå in i butiker och handla. Ändå äger jag en själv.

Tänker utanför boxen

Lina Land lever som hon lär. Huset som familjen flyttade in i 2011 är historia. Genom åren har bostaden byggts ut och Lina har skapat ett modernt genomtänkt hem.

Särskilt förtjust är inredningsprofilen i trappor, det återkommer på flera ställen, även inomhus.

– En nivåskillnad gör mycket, jag försöker komma ifrån 90 gradiga hörn.

Paret har jobbat mycket med utemiljön. Borta är trädgårdslanden, i stället är där en stor gräsmatta. Staketet har ersatts av en tujahäck som växt sig hög.

För några år sedan blev det stora trädäcket som sträcker sig längs hela baksidan klart. Det är noga genomtänkt och indelat i ”rum” för att kunna maximera tiden utomhus. Där finns matsalsmöbel med plats för många och ett par loungegrupper inramade under parasoll. En trappa upp till poolen, duschyta med bänk och krokar. Det är stilrent, minimalistisk och harmoniskt.

ANNONS

För några år sedan sågades en gigantisk ek ner, på stubben snickrade Lina och hennes man ihop en träkoja till barnen.

Lina berättar att hon brukar tänka utanför boxen när hon inreder. Många ställer möbler intill väggarna medan hon funderar om man kan ställa grejer mitt i rummet.

– Då gör jag det.

Bild: Jonas Myrholm

Som en röd tråd genom hela bostaden är det naturmaterial som gäller, det är avskalat. På det sättet har det sett ut under flera år. Det är skönt så, menar Lina.

Trots att inredning är hennes jobb tröttnar hon inte. Däremot gör hon inte om lika mycket hemma längre. Sedan altandäcket och utomhusmiljön blev klart finns inga större inredningsprojekt på gång.

Den bästa investeringen är altandäcket men även robotdammsugaren, robotgräsklipparen – och poolen.

– Jag gillar det enkla, det ska vara lätt att leva.

”Instagrampynt”

När man jobbar med homestyling är det så mycket mer än att inreda. Lina skrattar, hon förkastar ”insta-pyntet”, det vill säga att många tror att de kan jobba med inredning genom att ställa in en bukett blommor, sen är det klart.

Först och främst arbetar man med människor.

Att träffa människor som varit med om tragiska livsöden är inte ovanligt. Folk som gått igenom jobbiga skilsmässor eller närstående som gått bort. Då gäller det att bemöta på rätt sätt och samtidigt kunna arbeta i det.

ANNONS

– Jag var hemma hos ett par. Deras son hade byggt sitt drömhus, men han gick hastigt bort. Föräldrarna var tvungna att sälja huset, de var så ledsna. Det var ett tungt uppdrag.

Som egenföretagare har Lina lagt mycket tid på arbetet. Hon kan ju inte, som hon säger, be chefen om att bli avlastad. Hon har en anställd och numera är det mer rimliga arbetstider som gäller, helst från 8 till 16. Lina vill inte vara hemifrån för länge på eftermiddagarna. Mest handlar det om att barnen har mycket träningar. Dessutom tränar hon och maken mycket.

– Livet är ju efter klockan fyra. Det är så viktigt med balansen. Jag brukar säga att vi har jobbet, familjen och träningen. Det är tre ben som är jätteviktiga för hela vår familj.

I familjens intressen ingår också resor. Förutom att de sticker iväg med husbilen på träningsläger med sönerna blir det gärna resor till Thailand eller något varmt land vid Medelhavet. Spanien till exempel, det var där Lina fick inspiration till trädäcket.

Där på baksidan hänger hela familjen så mycket det går under sommarhalvåret. Ställer till med trädgårdsfester med vänner eller spelar volleyboll på den stora gräsmattan.

– Det är ganska mycket folk här på somrarna. Vi älskar det.

ANNONS
ANNONS