Melodikrysset - ett sätt att mötas

De flesta känner igen den välbekanta melodin. Du-du-dudu-dututu. Jingeln till programmet som sänts i svensk radio sedan 1965. Melodikrysset har blivit ett sätt att mötas.

ANNONS

– Det är veckans stora höjdpunkt, säger Birgit Holmgren och smörar frallan hon håller i handen.

Kaffet står redan på bordet i en stor termos. Förutom frallor i en brödkorg står även gurka, ost och marmelad framdukat bredvid högen med utskrivna papper med veckans lösningsbricka på.

Det är Vänersborgs bibliotek som varje vecka ordnar med gemensam lösning av Melodikrysset.

– Det är en så lätt sak att göra för att skapa möten mellan människor. Vi tar fram fika och sätter på radion, säger Jenny Enkvist, bibliotekarie.

Oftast är det samma gäng på tio-tolv personer som kommer året runt. Men någon gång har de varit upp till 20 personer. Denna lördag är det järngänget som samlats. De flesta av dem har sedan starten för åtta år sedan träffats i biblioteket för att klockan 10.03 lyssna på programledare Anders Eldemans stämma.

ANNONS

– Det får vara något speciellt som gör att en inte kommer hit, säger Dick Andersson.

Alla har varsin bricka, men de löser krysset tillsammans. En del skickar in sina svar, andra inte.

"Det är ett sätt att träffas och umgås"

– Lars-Erik har vunnit två gånger, det är vi väldigt avundsjuka på, säger Bengt Holmgren och skrattar.

Han och frugan Birgit flyttade till Vänersborg för två år sedan, och tycker att det är ett bra sätt att lära känna nya människor. Det är sällan som en träffar någon och kan sitta ner och prata menar han.

– Det är ett sätt att träffas och umgås, säger Birgit Holmgren.

Första frågan löser de snabbt. Bara efter ett par sekunder ropar Dick Andersson det rätta svaret, alla nickar instämmande och fyller snabbt i lodrät fem. Det tar bara någon minut mellan varje fråga innan gruppen har diskuterat fram ett korrekt svar. Sedan sitter de och skrattar tillsammans och pratar om allsköns ting. Om musiklivet i allmänhet, sport och vad som händer i staden.

– Vi brukar alltid klara det. Det kan hända att vi fastnar på någon fråga, men det brukar lösa sig mot slutet efter att vi funderat och kanske fått någon ledtråd till, säger Birgit Holmgren.

ANNONS