Pilotprojektet ska mätta utsatta barnfamiljer

Larmen om barnfattigdom och familjer vars pengar inte räcker till mat har ökat markant det senaste året. I ett pilotprojekt i Vänersborg ska Ica och Röda korset arbeta för att fylla tomma magar och hjälpa utsatta barnfamiljer.
– Vi ser ett jättestort behov, säger Katarina Ramberg, verksamhetsutvecklare på Röda korsets hus.

ANNONS
|

På Ica Kvantum i Vänersborg står en röd kundvagn framför kassorna fylld med mat och hygienartiklar. Ica och Röda korset har precis inlett ett pilotprojekt för utsatta barnfamiljer som behöver hjälp för att mätta sina barn.

– Vi är väldigt glada för detta samarbete, säger Katarina Ramberg.

– Vi vill agera lokalt och vi har valt att vända oss mot barn, det är där stödet behövs tycker vi. Och vi har ett stort samhällsansvar, så vi måste dra vårt strå till stacken, säger Ica-handlaren Karl-Johan Läbom.

Tanken är att kunder som vill kan köpa något extra i butiken och lämna i vagnen. Två gånger i veckan åker allt som samlats in till Röda korsets lokaler inne i Vänersborg för att sorteras. Och varje tisdag ska det delas ut till barnfamiljer som är i behov av extra stöd.

ANNONS

– Vi har sett ett jättestort behov av detta. Folk kommer in till oss och frågar om det finns mat, säger Katarina Ramberg.

Fånga de extra utsatta

Idén om projektet kom upp efter ett annat samarbete mellan Ica och Röda korset. Katarina Ramberg och butikschefen Anders Blomster på Ica Kvantum pratade om vad mer de kunde göra. Då kom Anders Blomster med förslaget om kundvagnen.

Förslaget blev en hit, både hos Katarina Ramberg och hos Röda korset nationellt. Vänersborg blir ett pilotprojekt och framöver kommer det att spridas över hela landet.

– Vi vill fånga upp de som verkligen behöver hjälp här, säger Anders Blomster.

När TTELA är på plats på Kvantum i Vänersborg är kundvagnen nästan fylld med blöjor, mjukost och andra basvaror som inte behöver vara i kylskåp.

– Sen om någon till exempel vill köpa ost, så löser vi det. Samtidigt ska det vara rimligt för Röda korset att ta hand om. Men vi ser att många vill hjälpa till, det är kul, säger Anders Blomster.

I samlad tropp beger vi oss till Röda korsets lokaler på Edsgatan i Vänersborg. Trots att de inte öppnar förrän klockan 11 är det redan full fart på kontoret. Volontärer jobbar för fullt med att sortera in maten i olika kassar till familjerna som kommer dit.

ANNONS

”Kommer hit varje vecka”

Sedan februari har Röda korset varje torsdag delat ut matkassar till personer som behöver hjälp. Men från och med nu tillkommer tisdagar som utdelningsdag, då bara för barnfamiljer.

– Vi vill dela upp det lite, säger Katarina Ramberg.

Mitt i det öppna rummet sitter 31-åriga Amani. Hon är arbetslös och hennes man är sjukskriven. Den lilla inkomst de tillsammans samlar ihop räcker inte långt för att mätta både henne, hennes man och deras barn.

– Jag kommer hit varje vecka för att få hjälp med mat. Jag tycker att det är bra att Röda korset försöker få hjälp från butiker. Men det behövs också mer hjälp, till exempel från kommunen, säger hon.

Utöver maten som hon får är träffarna på tisdagarna ett tillfälle att lära sig språket och få sällskap.

– Det kan vara ensamt ibland. Det är bra med hjälpen, säger hon.

En stund efter öppning kommer tre kvinnor och deras barn in. En av dessa är Marzie och hennes dotter. Marzie har ännu inte fått uppehållstillstånd och ersättningen från Migrationsverket är så låg att det inte räcker till mat för en hel vecka.

– Det är andra gången jag är här för att få hjälp. Det är bra och maten vi får hjälper för att vi ska klara oss, säger hon.

ANNONS

Röda korsets hus

Röda korsets hus är ett nytt koncept som i dag finns i Malmö, Södertälje, Stockholm, Vänersborg och Hedemora.

Husen öppnade efter att Röda korset sett hur den ekonomiska och psykosociala utsattheten har ökat.

Alla Röda korsets hus är unika och erbjuder olika sorters hjälp. Det kan vara utdelning av mat och kläder, men också möjligheten att få duscha och tvätta kläder. Man kan få hjälp med myndighetskontakter och även stöd med efterforskning och familjeåterförening.

Röda korsets hus i Vänersborg har tidigare haft matutdelning enbart på torsdagar. Numera har de även på tisdagar men då bara för barnfamiljer.

Det finns också andra verksamheter som språkkafé, skaparverkstad, musikkafé och mycket annat.

Källa: Röda korset

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS