Just nu pågår det provfiske av signalkräftor i Vänern.
Just nu pågår det provfiske av signalkräftor i Vänern. Bild: Länsstyrelsen Västra Götaland

Provfiske för bättre koll på Vänerns signalkräftor

Mycket tyder på att beståndet av signalkräftor ökar i Vänern. För att få bättre koll på detta provfiskar Länsstyrelsen Västra Götaland denna vecka signalkräftor i Vänern.
Förutom att ha koll på beståndets utveckling vill man även veta hur mycket kemikalier kräftorna har i sig.

ANNONS

Att mängden signalkräfta ökar i Vänern är goda nyheter för Vänerns yrkesfiskare eftersom det är en viktig art.

– Samtidigt är signalkräftan en invasiv art och vi vill inte att den sprider sig till andra sjöar och vattendrag. Så det finns flera anledningar att ha koll på beståndet, säger David Berger, på fiskenheten, Länsstyrelsen i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Samarbete mellan flera länsstyrelser

Provfisket i Vänern är ett samarbete mellan länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmland och görs också för att se hur mycket PFAS (ett samlingsnamn för en stor grupp kemikalier, se faktaruta nedan) som finns i kräftorna. Fisket pågår mellan 21 och 28 augusti i 24 områden, spridda över Vänern och i både allmänt och enskilt vatten.

ANNONS

För att kunna avgöra om Vänerns kräftor innehåller mycket PFAS och om det varierar mellan olika områden i sjön behövs det mer data.

– Livsmedelsverket vill jämföra halten PFAS i kräftor med halten av bottensedimenten på fem olika platser, för att få mer kunskap om hur sambandet ser ut.

Ingen kräftskiva

Det fiskas på tre olika djupzoner inom varje område och det läggs en länk med tio burar i varje zon. Det är ett komplement till de undersökningar som görs av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Även statistik från yrkesfiskets inrapporterade fångster bidrar till helhetsbilden.

– Många undrar om vi ställer till med kräftskiva sedan, men nej, det gör vi såklart inte. Efter att vi har räknat och mätt dem sätter vi tillbaks kräftorna på samma plats, utom de som skickas till labbet för PFAS-analys. Vi festar på statistik istället, säger David Berger i pressmeddelandet.

Kräftfiske i Vänern

Allmänheten får inte fiska kräftor i Vänern. Yrkesfiskare med särskilt tillstånd får fiska på allmänt vatten och på enskilt vatten får fiskerättsinnehavaren fiska.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland.

Om PFAS i kräftor

PFAS är ett samlingsnamn för en stor grupp kemikalier. Det finns idag tusentals olika PFAS-ämnen på marknaden, bland annat i möbeltyger, stekpannor, brandskum och impregneringssprayer. Eftersom de är mycket svårnedbrytbara finns de överallt i miljön.

Sedan 1 januari 2023 finns gränsvärden för PFAS i vissa livsmedel som säljs, bland annat fisk och kräftor. PFAS-ämnen kan lagras i kroppen och det kan ge negativa effekter för hälsan om vi äter livsmedlet ofta under en längre tid.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS