Räddningstjänsten larmad till skogsbrand i Vargön

Räddningstjänsten har fått kontroll på den omfattande skogsbranden på Halleberg.
– Klockan 22 kommer vi avsluta och ha en styrka kvar för bevakning, säger Christian Andersson, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

ANNONS
|

Larmet kom till räddningstjänsten klockan 17.17 på torsdagen då en inringare sett rök stiga från ett skogsparti strax öster om Vargön, på Halleberg.

Räddningstjänsten åkte till platsen med fem enheter, men behövde parkera en bit från branden då terrängen är otillgänglig.

– Vi har inte lokaliserat branden än på grund av terrängen, så vi är vid platsen och försöker hitta, säger Christian Andersson, vakthavande befäl på räddningstjänsten vid klockan 17.50.

När klockan började närma sig 19 var omfattningen av branden ännu inte helt klarlagd.

– Vi är lite osäkra på omfattningen och exakt var det brinner, om det är på ett eller flera ställen. Men vi har börjat släcka och jobbar på för fullt, säger Fredrik Meurk, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

ANNONS

Skickade upp drönare

Runt klockan 19 skickade räddningstjänsten upp drönare för att få en bättre bild av branden. Då kunde man se hur stor branden faktiskt var.

– Vi vet nu att det handlar om en brand och inte flera mindre. Vi jobbar på att få fram vatten, branden är 400 meter in i skogen från vägen, säger Fredrik Meurk.

Trots den svåra terrängen fick räddningstjänsten bra koll på branden. Man var på plats med brandbilar från tre stationer – Vänersborg, Vargön och Trollhättan.

– Vi jobbar på för fullt för att få full kontroll. Vi har en plan, säger Fredrik Meurk.

Klockan 20.45 är räddningstjänsten fortsatt på plats och kämpar mot lågorna.

– Vi håller på för fullt. Det är någorlunda under kontroll, säger Christian Andersson.

Tog kontakt med MSB

Efter flera timmars arbete på Halleberg kunde räddningstjänsten meddela följande:

– Klockan 22 kommer vi avsluta vår insats på Halleberg, för att endast ha kvar en styrka för bevakning och kontroll så det inte börjar brinna igen. Man kanske får lägga på lite vatten, säger Christian Andersson.

Att släcka branden tog ett par timmar, inte bara på grund av omfattningen utan även på grund av terrängen på plats.

– Det är väldigt besvärlig terräng, det går knappt att köra dit med sexhjuling, än mindre med våra fordon. Vi var i kontakt med MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) för att eventuellt få hit helikoptrar men de var tre timmar bort.

ANNONS

I stället fick man klara sig med de resurser och verktyg man hade.

– Våra killar och tjejer har kämpat och slitit på väldigt bra så de får välförtjänt vila nu när de blir avlösta, säger Christian Andersson.

Det är ännu inte klarlagt vad som låg bakom branden.

– Det får polisen utreda, säger Christian Andersson.

På fredagsmorgonen är ingen anmälan ännu skriven.

ANNONS