På måndag hade gatukontoren i Trollhättan och Vänersborg tänkt trycka på knappen för upptagningen av isgruset. Men vädret kan försena arbetet med någon vecka eller två.
På måndag hade gatukontoren i Trollhättan och Vänersborg tänkt trycka på knappen för upptagningen av isgruset. Men vädret kan försena arbetet med någon vecka eller två. Bild: Stefan Bennhage

Risk för senare gatsopning i år

Ett normalt år hade gatsopningsbilarna redan varit i gång, men 2023 är våren svårflörtad. I bästa fall kommer gatukontoren i Vänersborg och Trollhättan i gång nästa vecka, troligen flyttas starten fram till veckan efter påsk.

ANNONS

De brummande och dammande gatsopningsbilarna är efterlängtade av de flesta, som ett säkert vårtecken. Nu räcker det att titta ut genom fönstret för att se att vintern hänger sig kvar.

– Tanken var att vi skulle börja ta upp gruset på måndag, 3 april. Men ligger det så här mycket snö skjuter vi fram arbetet till veckan efter påsk, säger Johan Åkesson, enhetschef för gatuunderhållet i Vänersborg.

Situationen är exakt densamma i grannstaden Trollhättan.

– Vi hade också tänkt börja nästa vecka, men får se hur vädret utvecklar sig, säger Joakim Johansson, driftingenjör på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Markfrost stjäl arbetstid

Även om snöandet upphör väntas kalla nätter.

ANNONS

– Då får vi eventuellt köra ut senare på dagen, när frosten försvunnit från backen. Annars är det svårt att få upp gruset. Alternativet är att senarelägga starten ytterligare för att få en så effektiv sopning som möjligt, säger Johan Åkesson.

Båda kommunerna brukar sikta mot att vara klara med grusupptagningen till 1 maj, men tror att arbetet tar ytterligare en eller två veckor i år.

Gatu- och parkkontoret i Trollhättan har följande tågordning för upptagningen av vintergruset: Centrum, Hjulkvarn, Hjortmossen, Tingvalla, Sjuntorp och Upphärad, Skogshöjden, Liljedal och Hults höjd, Björndalen och Källstorp, Velanda, Åsaka och Norra Björke, Kronogården, Lextorp och Alingsåker, Skoftebyn, Sylte och Karlstorp, Strömslund, Torsred och Hälltorp, Halvorstorp och Dannebacken. Sist ut är Sandhem, Kaggetorp och Stavre.

– På grund av osäkerheten kring vädret har vi inte satt ut några veckor. Det gör vi så snart vi kör i gång, så Trollhätteborna kan hålla utkik på stadens hemsida och på skyltarna vi sätter ut, säger Joakim Johansson.

Flytande körschema i centrum

I Vänersborg tar kommunen upp gruset med egen personal och bilar i centralorten, medan entreprenörer sköter vårstädningen i stadens ytterområden och i småtätorterna.

Körschemat för entreprenörerna ser ut som följer: Vargön, Vänersborgs ytterområden, Trestad center, Väne-Ryr, Frändefors och slutligen Brålanda.

ANNONS

– I centralorten är körschemat mer flytande och utspritt, för att ha så många tillgängliga parkeringsplatser som möjligt i ett kvarter. För att sopningen ska gå så fort och smidigt som möjligt ber vi fordonstrafikanter vara extra uppmärksamma på skyltarna för våra tillfälliga parkeringsavstängningar, säger Johan Åkesson.

Och som vanligt ska alla fastighetsägare sopa ner vintergruset från trottoarerna innan gatsopningsbilarna dyker upp.

ANNONS