Två liv släcktes – men fostret i magen inte brottsoffer

Den mordåtalade mannen misstänks ha begått brott mot sin sambo och sina två barn. Men det ofödda fostret i den döda kvinnans mage räknas inte som brottsoffer i juridisk mening.
– Men mänskligt är det en tragedi att inte bara en höggravid kvinna berövas livet, utan också att ett nästan fullbordat foster berövats chansen till liv, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

ANNONS

Strax efter klockan 10 på fredagen 22 oktober ifjol var den första polispatrullen på plats på Torpaområdet. En polisman klättrade upp på en stege och tog sig in i lägenheten genom ett fönster. På golvet i sovrummet hittade han kvinnan. Ambulanspersonal kom också dit – men det var för sent. ”Patienten täckt i blod och vi anser henne utom räddning”, skriver man i journalen.

Då inleddes en mordutredning och jakten på en gärningsman.

Det uppdagades att kvinnan var gravid i åttonde månaden och ambulanspersonal skickades åter till lägenheten; ”Ambulansen meddelar att det inte finns något hopp om att rädda barnet. Man räknar med att ett foster kan klara sig 5-10 minuter i en död kvinnas kropp”, uppger yttre befäl på plats.

ANNONS

”Två liv släckts”

Mannen i 30-årsåldern står nu åtalad misstänkt för mord på sin sambo och för två fall av barnfridsbrott mot sina två barn. Men det ofödda fostret, som enligt åtalet ”dog till följd av det våldsamma angreppet”, räknas inte som brottsoffer.

Fostret skulle i teorin kunna överleva utanför magen och en del kan nog tycka att det i praktiken är två mord. Hur ska man förstå graviditeten i detta?

– Det är så det är i rättssystemet och i praxis; det är först efter födseln som man kan räknas som målsägande. Men det är absolut en försvårande omständighet och det är ju två liv som släckts här, säger Daniel Veivo Pettersson, kammaråklagare, i samband med att åtalet väcktes på tisdagen.

Omdiskuterat

Sven-Erik Alhem, rättsexpert och tidigare överåklagare, har läst åtalet, men inte fördjupat sig i fallet. Han poängterar att den åtalade mannen ska betraktas som oskyldig fram till att det skulle komma en dom mot honom och fram tills att den vunnit laga kraft.

– Allmänheten tycker nog att det är ganska självklart att det är två liv som släckts, och rent medicinskt är det ju det. Men än så länge rent juridiskt blir det en människa först när fostret fötts fram. Det har diskuterats mycket och det finns de som tycker att det är självklart att rättigheter ska omfatta den som ännu inte är framfödd, men ändå är ett levande foster, säger Alhem.

ANNONS

Vad skulle krävas för att ofödda fosters rättsliga status skulle ändras?

– Jag tror ju att det är en lagändring som skulle behövas, eller möjligen att Högsta domstolen skulle göra en annan tolkning i ett rättsfall som prövas där. Men jag tycker egentligen inte att det behövs någon lagändring. Om man behåller nuvarande synsätt och betraktar det att också ett långt framskridet foster avlider som en synnerligen försvårande omständighet, som jag anser att det är, så får det väldigt stor betydelse och straffvärdet ökar.

”Kan det bli mer tragiskt?”

En sådan omständighet kan både påverka påföljden vid en eventuell fällande dom. Och om en livstidsdömd person skulle ansöka om tidsbegränsat straff kan även det spela in i den bedömningen, menar Alhem.

– Men det är en omstridd fråga och jag respekterar de som tycker annorlunda. Och mänskligt är det ju en tragedi att två liv släcks samtidigt.

Vidare säger Sven-Erik Alhem om fallet:

– Kan det bli mer tragiskt än såhär? Om man bortser från massmord, terrordåd, et cetera. Det rör en familjekonstellation och det slutar så illa att i närheten av små barn kommer denna kvinna att utsättas för vad som framstår som nästan besinningslöst våld. Och det leder till att hon själv och fostret som snart skulle framfödas också dör.

ANNONS

Hävdar nödvärn

Den åtalade mannen förnekar mord och hävdar nödvärn. Han menar att han blivit angripen och försvarat sig.

Rättegången i målet börjar 24 maj.

LÄS MER:Ljudinspelningen från mordet: ”Hon vädjar för sitt liv”

LÄS MER:Knivar i beslag och rekonstruktion i mordutredning

LÄS MER:Barn som bevittnar våld ska stärkas med nya lagen om barnfridsbrott

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS