Privata uppgifter om omkring tusen personer – däribland hundratals tyska politiker – har spridits på nätet. Även förbundskansler Angela Merkel är drabbad. Arkivbild.
Privata uppgifter om omkring tusen personer – däribland hundratals tyska politiker – har spridits på nätet. Även förbundskansler Angela Merkel är drabbad. Arkivbild.

20-åring erkänner dataintrång: Blev irriterad

En 20-årig student säger sig ligga bakom det omfattande dataintrånget mot hundratals tyska politiker. Mannen greps på söndagen och har i förhör erkänt att han agerade på egen hand då han var irriterad på uttalanden från politiker och journalister.

ANNONS

Det var förra veckan som det uppdagades att privata uppgifter om omkring tusen personer – däribland hundratals tyska politiker – har spridits på nätet. Även förbundskansler Angela Merkel var drabbad men enligt den tyska regeringen rörde det sig inte om känsligt material.

På söndagen greps en 20-årig student i delstaten Hessen misstänkt för inblandning i dataintrånget.

Greps i lägenhet

"Åklagarmyndigheten i Frankfurt, Centralorganisationen för bekämpning av internet- och databrott, och federala polisen (BKA) genomsökte den misstänkte 20-åringens lägenhet och grep honom den 6 januari", skriver BKA i ett pressmeddelande.

En dator och en hårddisk beslagtogs på platsen.

Vid en presskonferens på tisdagen berättar en talesperson för BKA att mannen gjort flera medgivanden och sagt sig ha agerat ensam. Polisen utredning har inte heller funnit bevis för att någon tredje part varit inblandad, enligt BKA.

ANNONS

Polisen uppger att 20-åringen bor med sina föräldrar och inte ska vara någon expert på datorer. Då mannen samarbetar med utredarna har han försatts på fri fot.

"Irriterad"

Den privata informationen började spridas via ett Twitterkonto i december. Det rör sig om bland annat mobiltelefonnummer, kontokortsuppgifter, mejladresser, privata brev och kopior av id-kort.

Bland dem som drabbats finns medlemmar av parlamentets underhus, EU-parlamentet samt regionala och lokala församlingar, journalister och kändisar. Däremot drabbades inga politiker från det främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland (AFD).

Till en början spekulerades det i att högerextrema krafter eller Ryssland kunde tänkas ligga bakom dataintrånget. Men det verkar alltså vara en ensam 20-åring.

I förhör berättade mannen att han blev irriterad på offentliga uttalanden som de berörda politikerna och journalisterna gjort, enligt åklagare Georg Ungefuk.

TT-AFP-Reuters

ANNONS