Minst 80 människor dödades i Kabul i går.
Minst 80 människor dödades i Kabul i går.

Afghanistan sörjer bomboffren

Afghanistan utlyser landssorg efter lördagens bombdåd i Kabul, där minst 80 personer dödades och fler än 260 skadades när självmordsbombare genomförde en koordinerad attack mot en fredlig demonstration.

ANNONS
|
I samband med att Afghanistans president Ashraf Ghani utlyste landssorg under söndagen utlovade han hämnd, rapporterar BBC.
Ashraf Ghani har tidigare sagt att han är "djupt bedrövad" över terrordådet i Kabul, speciellt då attacken riktades mot civila som ville göra sin röst hörd.
Iran fördömer
En källa på det afghanska inrikesministeriet uppger för BBC att det var tre personer som hade planerat att utföra attacken, men att endast en av dem lyckades utlösa sin bomb. En av männens bombbälte utlöstes aldrig och den tredje självmordsbombaren dödades av säkerhetsstyrkor.
De omkring 3000 demonstranterna hade samlats för att kräva att en planerad kraftledning ska dras genom provinsen Bamiyan, en av de mest eftersatta delarna av Afghanistan. Hazarerna utgör Afghanistans tredje största folkgrupp och har utsatts för förföljelse under decennier. De är till stor del shiamuslimer och har mongoliskt ursprung. Stora grupper hazarer finns även i Iran, som nu fördömer attacken.
Gå samman
Irans utrikesminister Javad Zarif twittrade att terrordådet är "Daesh (IS) fördärv" och att både shia- och sunnimuslimer är offer och måste "gå samman mot extremisterna", uppger AFP.
Terrorrörelsen IS säger sig stå bakom dådet, som är den dödligaste attacken i Kabul sedan 2001. Attacken spär på det redan spända läget i landet och gör livet svårare för den redan hårt prövade civilbefolkningen.
Sent på söndagen besköts Kabuls regeringskvarter med granateld. En granat träffade en skola, men ingen människa skadades enligt inrikesdepartementet.
Fakta: Hazarer
Folkgruppen hazarerna utgör omkring 15-20 procent av Afghanistans befolkning, som beräknas vara runt 30 miljoner invånare. Hazarerna är den tredje största folkgruppen i Afghanistan.
Hazarer är till stor del shiamuslimer och har mongoliskt ursprung. Gruppen tros härstamma från Djingis kahn och hans armé som invaderade Afghanistan på 1200-talet.
Omkring 600000 hazarer bor i Pakistan, de flesta av dem i Quetta. Stora grupper finns även i Iran och Tadzjikistan.
Källor: BBC, Nationalencyklopedin
ANNONS