Analys: Putins order är början på ett fullskaligt krig i Ukraina

President Vladimir Putin erkände tidigare i veckan två utbrytarrepubliker i östra Ukraina som självständiga. Natten mot torsdagen beordrade han en militär insats i området. Det är början på ett storskaligt angrepp på Ukraina.

ANNONS
|

Tidigt på morgonen rapporteras om luftangrepp, explosioner och beskjutning mot hela landet, bland annat Kiev, Odessa och Mariupol. Enligt CNN ska ryska trupper ha gått över gränsen till Ukraina från Belarus. Här i Lviv i västra Ukraina där GP:s team befinner sig hörs flygsirener och folk som står på gatorna och läser i sina mobiltelefoner och varnas genom högtalare. Nyheter om dödsfall kommer från olika delar av landet.

I Donbass rapporteras strider. Redan kort efter att Vladimir Putin i ett tal natten till torsdagen tillkännagivit i rysk statlig tv vad som beskrivs som en specialinsats motiverad av omständigheter, skakade explosioner staden Donetsk i östra ukrainska, enligt Reuters.

ANNONS

Civila flygplan varnades då USA ansåg att en stor attack från Ryssland mot dess granne var nära förestående. Senare stängdes det ukrainska luftrummet för civil flygtrafik.

Putin uppgav att han hade godkänt en speciell militär operation i utbrytarområden i östra Ukraina. Sammandrabbningar mellan ryska och ukrainska styrkor var bara en tidsfråga.

Ukrainas president möts av tystnad från Moskva

Några timmar tidigare hade proryska separatister vädjat till Moskva om hjälp att stoppa påstådd ukrainsk aggression, något som USA avfärdas som rysk propaganda.

Putin hävdade att han hade beordrat ryska styrkor att skydda folket och krävde att de ukrainska styrkorna skulle lägga ner sina vapen.

"Allt ansvar för blodsutgjutelsen kommer att ligga på den styrande regimens samvete i Ukraina", sade Putin. Han upprepade sin ståndpunkt att Natos expansion till att omfatta Ukraina var oacceptabel. Ryssland har inte något annat val än att försvara sig mot ett hot från Ukraina, hävdade den ryske ledaren.

Omfattningen av den ryska militäroperationen är inte omedelbart känd. Moskva har länge förnekat att de skulle ha planer på att invadera trots att de samlat kanske 150 000 soldater längs gränserna mot Ukraina i tre väderstreck.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy sade på onsdagen att Moskva hade godkänt en offensiv och inte svarat på en inbjudan till samtal.

ANNONS

"Idag inledde jag ett telefonsamtal med Rysslands president. Resultatet blev tystnad", sa han enligt Reuters.

Biden: ”Världen kommer hålla Ryssland ansvarigt”

USA:s president Joe Biden sade att hans böner var till folket i Ukraina "när de utsätts för en oprovocerad och omotiverad attack från ryska militärstyrkor".

"President Putin har valt ett överlagt krig som kommer att medföra en katastrofal förlust av liv och mänskligt lidande. Ryssland är ensamt ansvarigt för döden och förstörelsen som denna attack kommer att medföra, och USA och dess allierade och partners kommer att svara i en enad och beslutsam. Världen kommer att hålla Ryssland ansvarigt."

Detta är ännu ett dramatiskt och äventyrligt steg i Putins utvidgade krig i Ukraina. Syftet är att avväpna landet och förhindra den tidigare republiken i Sovjetunionen från att anslutas till försvarsalliansen Nato. Han erkänner inte landets självständighet och anser, med hänvisning till sin egen historiska tolkning, att Ryssland och Ukraina är ett land och ett folk.

President Volodymyr Zelenskyj talar nu om ett existentiellt hot mot sitt land. Undantagstillstånd råder sedan natten till torsdagen och militära reservister har kallas in i vad som går mot en fullständig mobilisering av den ukrainska försvarsmakten och det civila samhället.

Samtidigt fördjupar och förvärrar den ryska invasionen drastiskt maktkampen med USA, Nato, EU och västallierade länder i Asien. Dimensionerna på konflikten har gått från regionala, europeiska och transatlantiska till globala.

ANNONS

Utvecklingen är alarmerande och snabb.

ANNONS