Assange anklagas för brott i USA

Wikileaksgrundaren Julian Assange, som offentliggjort mängder av dokument kring USA:s krigsinsatser i Afghanistan och Irak, anklagas för brott i USA. Åklagare avslöjade oavsiktligt brottsanklagelsen i en stämning i ett annat fall, uppger Wikileaks.

ANNONS
|

"Scoop: USA:s justitiedepartement avslöjar 'oavsiktligt' hemliga anklagelser (eller ett utkast till sådana) mot Wikileaks utgivare Julian Assange i ett uppenbart klipp och klistra-fel i ett annat fall i Eastern District of Virginia", twittrar Wikileaks.

Det är inledningsvis inte känt exakt vilka anklagelser det handlar om. En talesperson för åklagarämbetet säger till Reuters att brottsanklagelsen avslöjades av misstag, och att åklagarna vill hålla åtalspunkterna hemliga tills efter det att Assange har kunnat gripas. Enligt domstolsdokumentet är detta nödvändigt för att se till att Julian Assange inte försöker undkomma gripande eller utlämning.

Rysslandskoppling

Under torsdagen rapporterade The Wall Street Journal uppgifter om att det amerikanska justitiedepartementet var optimistiskt om att kunna åtala Assange. Diskussioner om vilka typer av åtalspunkter som skulle kunna bli aktuella har förts bland amerikanska åklagare det senaste året, enligt tidningen.

ANNONS

Enligt AFP kan åtalet ha koppling till den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning. Under den amerikanska valrörelsen publicerade Wikileaks komprometterande dokument som hade stulits från Demokraternas servrar, och amerikansk underrättelsetjänst anklagar Ryssland för stölden.

Räds utlämning

Julian Assange bor sedan 2012 på Ecuadors ambassad i London. Han tog sin tillflykt till ambassaden när han var eftersökt för sexualbrott i Sverige. Utredningen är nedlagd, men brittiska myndigheter har sagt att Assange ändå ska gripas om han lämnar ambassaden, för brott mot villkoren för sin borgen.

Assange har stannat på ambassaden av rädsla för att utlämnas till USA.

Ecuadors nya regering har på senare tid skärpt reglerna för Assanges vistelse på ambassaden i London. Bland annat får han inte delta i politisk aktivitet som kan påverka Ecuadors relationer med andra länder och måste betala för sina egna telefonsamtal.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs att Assange är delgiven misstanke, vilket inte stämmer.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Julian Assange

Julian Assange föddes 3 juli 1971 i Townsville, Australien. Som tonåring blev han känd som hacker under namnet Mendax och lyckades tillsammans med flera andra bryta sig in i Pentagons och Nasas datasystem.

I december 2006 är Assange med och grundar Wikileaks, en webbplats där stora mängder material skulle kunna publiceras.

I april 2010 publicerar Wikileaks en video från en amerikansk helikopterattack där bland annat barn beskjuts, vilket får enormt stor uppmärksamhet.

I juli 2010 släpps också cirka 75000 dokument kring USA:s krigsinsats i Afghanistan och på hösten dokument om kriget i Irak som bland annat visar hur barn dödats.

Under hösten 2010 anhålls Assange i sin frånvaro under ett besök i Sverige. Han misstänks för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

I juni 2012 beviljas Assange politisk asyl på Ecuadors ambassad i London då han befarar att han ska bli utelämnad till USA.

ANNONS