Åtta inför rätta för barnvåldtäkt i Indien

Åtta män som anklagas för inblandning i den brutala våldtäkten och mordet på en åtta år gammal flicka i den indiska delstaten Jammu och Kashmir har ställts inför ett första domstolsförhör.

ANNONS

Fallet har väckt stor avsky och lett till protester i städer runt om i landet under de senaste dagarna. Många har också riktat kritik mot det styrande hindunationalistiska partiet BJP, då två av dess delstatsministrar i Jammu och Kashmir deltog i en manifestation till stöd för de åtalade männen. Ministrarna har sedan dess tvingats avgå.

Efter det inledande förhöret beslutade domaren att skjuta upp starten för den fortsatta rättegången till den 28 april.

Flickans kropp hittades dumpad i skogen i januari. Men det är sedan detaljerna om vad hon utsatts för i förra veckan kom fram som fallet uppmärksammats i större skala. Hon ska ha kidnappats och sedan våldtagits av flera män innan hon slutligen mördades. Enligt åtalet var motivet att driva ut den nomadiserande muslimska grupp, som flickan var en del, av från distriktet Kathua.

ANNONS

Bland de åtta åtalade männen, samtliga hinduer, finns flera poliser och en pensionerad lokalpolitiker.

Fallet har åter väckt liv i den proteströrelse som uppstod i samband med en uppmärksammad gruppvåldtäkt och mordet på en student på en buss i huvudstaden New Delhi 2012.

Nya demonstrationer med krav på hårdare tag mot våldtäktsmän och nya åtgärder för att stävja våldet mot kvinnor har planerats under måndagen i flera indiska städer.

TT-Reuters
ANNONS